Jagtsæson på skattesnydere!

Pernille Vigsø Bagge (SF) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er både uacceptabelt, ulovligt og umoralsk, når skattepligtige borgere i Danmark gemmer værdier og aktiver skabt her i landet i skattely i udlandet. Jeg har kun afsky og foragt tilovers for de skattesnydere, der har skabt deres formuer med hjælp fra det danske velfærdssamfunds tjenester, ydelser og infrastruktur, men som alligevel ingen moralske betænkeligheder har med at bedrage det selvsamme velfærdssamfund for millioner af kroner hvert eneste år.

Så meget desto mere glædeligt er det, at regeringen med skatteminister Holger K. Nielsen i spidsen nu intensiverer jagten på de skruppelløse skattesnydere med tre splinternye tiltag, der skal medvirke til at dæmme op for problemerne med tværnational skatteunddragelse.

For det første igangsættes et nyt projekt i SKAT, der har til formål at afdække de væsentligste karakteristikas bag skattelykonstruktioner, så man fremover bedre kan identificere potentielle syndere. Helt konkret tilføres projektet 40 millioner de kommende 4 år, der blandt andet skal anvendes til udvikle og forbedre de nuværende internationale udvekslingsaftaler om skatteoplysninger.

For det andet nedsættes en tværministeriel task-force til at undersøge mulighederne for at optimere det eksisterende samarbejde mellem relevante ministerier og myndigheder i forbindelse med skattely-sager. Task-forcen skal for eksempel undersøge, hvorvidt det er muligt at forbedre forholdene for udveksling af oplysninger mellem myndigheder, så det bliver lettere at spore betalinger og forhindre hvidvask og skatteunddragelse.

Sidst men ikke mindst tager regeringen initiativ til at styrke indsatsen mod ulovlig skatterådgivning ved at øge samarbejde med rådgiver- og brancheorganisationerne. Derfor etableres et nyt samarbejde mellem SKAT, Bagmandspolitiet, FSR – danske revisorer, Advokatsamfundet, Danske Advokater og Finansrådet, som blandt andet får til opgave at behandle skatterådgivernes rolle og ansvar samt at udfærdige et kodeks for god skatterådgivning.

Gennem disse initiativer styrkes indsatsen i SKAT, så man fremover er langt bedre rustet til at jagte skattesnyderne, uanset om de befinder sig i cyberspace, Schweiz eller Svebølle.

De foregående to år har regeringen faktisk allerede gennemført flere systematiske tiltag rettet mod både virksomheder og enkeltpersoners brug af skattely. Man har blandt ændret reglerne for revisor-dokumentation og skabt mere åbenhed omkring selskabernes skatteoplysninger, der nu ligger offentligt tilgængelige på SKAT’s hjemmeside. Derudover har man lukket flere huller i lovgivningen, så udenlandske kapitalfonde ikke længere kan omgå beskatning af aktieudbytte, ligesom alle selskaber – inklusiv de, der har ledelse i udlandet – nu er underlagt fuld skattepligt. Disse initiativer har faktisk været forholdsvis succesrige, men som flere læsere sikkert ved, så har nye afsløringer understreget, at der fortsat eksisterer problemerne med skattely herhjemme. Det er selvsagt et problem, men derfor er det også yderst belejligt, at regeringen har udvist stor handlekraft ved hurtigt at etablere nye og konkrete initiativer, der både på nationalt og internationalt plan styrker indsatsen mod den grænseoverskridende skatteunddragelse. Jeg glæder mig derfor endnu engang over, at regeringen har indledt jagtsæsonen på skattesnydere med at tilføre SKAT noget ekstra ammunition, der skal gøre det lettere for dem at ramme så mange skattesyndere som muligt!