Hver 4. passager var offentligt forsørget

Kommuner og A-kasser tjekker nu flypassagerer for socialt bedrageri efter aktion fredag i Københavns Lufthavn

Efter en aktion tidligt fredag morgen i Københavns Lufthavn undersøger kommuner og a-kasser nu, om der står socialt bedrageri bag, at hver fjerde flypassager på et fly fra Saudi Arabien er på offentlig forsørgelse.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) deltog fredag morgen ved aktionen sammen med Pensionsstyrelsen og politiet. Der var langt færre mistænkelige passagerer på to andre fly fra Thailand og ét fra USA, som aktionen også omfattede.

- Når der tilsyneladende er så meget at komme efter på bare et enkelt fly, så viser det jo, at det er et helt rigtigt sted at sætte ind. Det kan ikke gå hurtigt nok med at øge antallet af tilsyn i lufthavnene og ved grænseovergange, siger hun i en pressemeddelelse.

Regeringen har for nylig aftalt skærpet tilsyn i lufthavnene med Dansk Folkeparti og Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen. Tilsynene tredobles i lufthavnene - også andre end Københavns Lufthavn i Kastrup - samt ved grænseovergangene.

- Og dem, der efter endt undersøgelse viser sig at have snydt, skal have en sanktion, de kan mærke. Socialt bedrageri er uacceptabelt, fordi er det samme som at tage penge, man ikke har ret til. Det er dybt asocialt og med til at svække sammenhængskraften i vores velfærdssamfund, siger hun.

Folk på kontant- eller starthjælp, som får ydelserne, mens de er i udlandet, får en sanktion. Det sker, fordi de ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Straffen svarer til den, man får, hvis man forsøges af det offentlige, mens man arbejder.

/ritzau/