Har du mistet overblikket: Her er det vigtigste, du skal vide om Brexit

Vi har samlet de vigtigste fakta om Brexit: Resultatet, Camerons farvel, Løkke og aktiemarkedets reaktion og det vigtigste fra #dkpol. Og så giver vi dig svaret på, hvad der nu skal ske i EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det her ved vi, efter briterne har valgt at forlade EU:

Resultatet

51,9 af briterne har stemt for at Storbritannien forlader EU. Dermed skal Storbritannien og EU i løbet af to år blive enige om, under hvilke vilkår skilsmissen skal ske.

De to år træder i kraft, når Storbritannien officielt beder EU om at forlade unionen.

David Cameron træder tilbage

Klokken 9.18 trådte Storbritanniens premierminister David Cameron ud foran sin hoveddør på Downing Street 10 i London og fortalte nationen og hele verden, at han træder tilbage efter briternes valg.

»Landet har valgt at gå i en ny retning, og det vil ikke være rigtigt for mig at være kaptajn på den nye rute. Det er ikke nogen nem beslutning, men jeg mener, at den er nødvendig,« lød det blandt andet.

Cameron bliver siddende frem til Det Konservative Partis partikongres i oktober, men han vil lade det være op til en kommende regering, at aktivere den såkaldte artikel 50 i Lissabon-traktaten, der vil give briterne og EU to år til at blive enige om betingelserne for den britiske udtræden af EU.

Du kan læse og se Camerons tale her.

Farage den store vinder

Mens Cameron var en slagen mand, var det en storjublende frontfigur af leave-kampagnen, UKIPs leder Nigel Farage, der allerede tidligt på morgenen ytrede sig om resultatet.

»I dag er en sejr for anstændige, almindelige mennesker, der har taget kampen mod det etablerede politiske system og vundet,« skrev han på Twitter.

Senere sagde han på et pressemøde, at Danmark kan blive næste land, der forlader EU sammen med også Holland.

»Det samme i Danmark: Et flertal dér er tilhængere af at forlade EU, så måske er vi tæt på et dexit« – altså et dansk farvel til EU.

Løkke: Det er en trist morgen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt sammen med udenrigsminister Kristian Jensen pressemøde i Statsministeriets Spejlsal på det, han kaldte en »trist morgen«. Dagen er »skelsættende«, sagde statsministeren.

Og briternes »leave« vil få alvorlige konsekvenser for både Storbritannien og det Europa, vi kender i dag, sagde Løkke.

»Jeg tror, at mange i Europa ligesom jeg står med sådan en følelse af et tab. Der er noget, vi har mistet. Men også med et ønske om, at nu skal vi holde sammen på det, vi har. Vi må ikke lade det europæiske samarbejde smuldre bort - det ville være en historisk fejltagelse.«

EU-præsident: Et historisk øjeblik, men vi må ikke blive hysteriske

EUs polske præsident, Donald Tusk, understregede tidligere i dag, at EU er forberedt på og klar til at håndtere resultatet af den britiske folkeafstemning.

Det er et historisk øjeblik, men det er vigtigt, at vi ikke reagerer »hysterisk« sagde Tusk, der understreger at de resterende 27 EU-lande er fast besluttet på at blive sammen.

»Det, du ikke dør af, gør dig stærkere,« sagde Tusk.

Blodbad på børserne

Så snart det britiske farvel til EU begyndte at stå klart, bredte panikken sig på verdens børser. Første faldt pundet dramatisk og ramte tidligt fredag morgen det laveste niveau målt op mod den amerikanske dollar siden 1985 med et fald på mere end 10 procent.

I Danmark lå indekset over de 20 største aktier, C20, fredag formiddag med et minus på lige knap 4 procent efter en blodrød morgen med fald på 10 procent.

Samme billede ses over hele Europa, hvor det førende europæiske aktieindeks - Eurostoxx 50 – lå med et fald på cirka 9 procent fredag formiddag.
Læs mere her.

Reaktioner fra Christiansborg

Mens Lars Løkke Rasmussen afviser en afstemning i forhold til, om Danmark skal følge Storbritannien ud af EU, så er holdningen stik modsat hos regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti.

Formand Kristian Thulesen Dahl siger her til morgen til TV 2, at »danskerne selvfølgelig også bør have en folkeafstemning om, om vi ønsker at følge med Storbritannien eller beholde det, som vi har det nu«.

»Det her viser endnu engang, at man i EU fuldstændig undervurderer befolkningernes skepsis. Man tømmer nationalstaterne for indhold, og det gider befolkningerne ikke. Og så reagerer befolkningerne sådan her. Så EU ligger, som EU har redt, siger DF-formanden.

Også Enhedslisten kræver, at danskerne får lov til at stemme om et fortsat medlemskab i EU, mens Socialdemokraterne med formand Mette Frederiksen i spidsen afviser, at danskerne skal have mulighed for at stemme om at forlade unionen.

»Vi bliver nødt til at holde fast i drømmen om, at Europa skal være intakt, fordi vi skal arbejde sammen, og vi er ikke noget uden hinanden,« siger Mette Frederiksen.

Herunder kan du se reaktioner fra Folketingets andre partier på Facebook.

Det britiske exit gør i øvrigt et vanskeligt efterår for Lars Løkke Rasmussen på den indenrigspolitiske scene endnu sværere, vurderer TV 2s politiske analytiker, Anders Langballe.

Til efteråret skal Løkke nemlig finde en løsning på en lange række politiske aftaler - ikke mindst de til Liberal Alliance lovede skattelettelser i toppen – og nu kommer Dansk Folkeparti og Venstre »til at stå og råbe af hinanden henover sommeren,« lyder det.

»Det er et sprængfarligt indenrigspolitisk efterår man går i møde i Danmark, og det her har kun gjort dramaet i efteråret endnu mere voldsomt. Og hvor det lander, tør jeg ikke at byde på,« siger han til TV 2.

Hvad nu Storbritannien? Minimum to års forhandlinger forude

Det bliver David Cameron, der møder op som Storbritanniens repræsentant, når der i næste uge bliver afholdt EU-topmøde, men han overlader senest i oktober posten som premierminister til en anden.

Derfor bliver det hans efterfølger, der skal aktivere exit-paragraffen i Lissabon-traktaten fra 2009 og bede om, at Storbritannien træder ud af EU.

Når det sker, vil briterne og EU have to år til at finde en model for at gå fra hinanden. Det kan dog forlænges, hvis der enstemmighed mellem alle EU-lande.

Og det kan hurtigt blive en realitet. Storbritannien og EU er bundet sammen af titusindvis af love, regler og domstolsafgørelser samt 55 internationale handelsaftaler og, derfor har flere eksperter været ude og sige, at det kan komme til at tage helt op til ti år at gennemføre briternes udmeldelse.

Blandt andre EU-professor Marlene Wind fra Københavns Universitet forudser samtidig, at der kan komme en ny afstemning i Storbritannien om vilkårene for en udtræden af EU.

Også en anden afstemning kan hurtigt blive en realitet. Skotterne stemte i 2014 nej til at forlade Storbritannien, men nu kan Brexit føre til en ny afstemning, gættes der på fra flere sider.

Skotterne er nemlig store EU-tilhængere, og 1,66 millioner stemte for at blive i EU, mens kun og 1,02 millioner stemte for en udmeldelse af EU.

Hvad nu EU? Møder, møder og møder – og topmøde i næste uge

Telefonlinjerne mellem London, Berlin, Paris, Madrid, Bruxelles gløder ganske givet i øjeblikket. Og der er planlagt en stribe møder mellem Europas mest magtfulde politikere. Her til formiddag er de fire »præsidenter« i EU trådt sammen for at strikke en køreplan sammen.

Klokken 13 fredag mødes medlemslandenes europaministre i Luxembourg. I løbet af weekenden mødes de seks grundlæggerlandes udenrigsministre i Berlin, og søndag er der ekstraordinært møde for EU-Kommissionen.

Tirsdag i næste uge er der ekstraordinær plenarsamling for Europaparlamentet. Og samme tirsdag - og onsdag - samles EUs stats- og regeringschefer til topmøde i Bruxelles. Øverste punkt på dagsordenen: Brexit.

Hvad nu Danmark? Vi hører hjemme i EU, siger regeringen

I flere europæiske befolkninger er der en udbredt skepsis mod EU. Det må vi som beslutningstagere i EU tage meget alvorligt, sagde Løkke på pressemødet i Statsministeriet i dag og tilføjede dog:

»Det britiske afstemningsresultat rokker ikke ved, at Danmark hører hjemme i EU«.

Danmark vil være med til at reformere EU, og det vil vi gøre indefra, understregede udenrigsminister Kristian Jensen.

Både Løkke og S-formand Mette Frederiksen afviser i øvrigt Kristian Thulesen Dahls ønske om en dansk folkeafstemning i kølvandet på den britiske.