»... og solen står op over et uafhængigt Storbritannien«

Dagens overblik: Dagens morgenpost giver dig hele Brexit-overblikket - alt om jordskælvskaoset, Løkkes urokkelighed og Espersens »three cheers for Britain«. Du får de danske politiske reaktioner og Nigel Farages jubelekstase. Og så får du selvfølgelig også overblikket over det, der intet har med Brexit at gøre.

Nigel Farage, lederen af det EU-kritiske parti United Kingdom Independence Party (UKIP), i en tale. REUTERS/Toby Melville Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

Godmorgen og velkommen til et forandret Europa.

Briterne har stemt og dermed talt. Og selvom flertallet er smalt, er budskabet fra den anden side af Nordsøen klart: Knap 52 procent af briterne har sat kryds ved »leave« og ønsker altså at Storbritannien skal forlade EU og det europæiske samarbejde.

Kun lige godt 48 procent af briterne havde en anden opfattelse og ønskede et fortsat EU-medlemskab.

Derfor kommer Brexit, der her til morgen fik Storbritanniens premierminister David Cameron til at annonce, at han træder tilbage senest til oktober, til at spille en væsentlig rolle i dagens morgenpost.

Du får hele overblikket, svaret på hvad der nu skal ske og portrættet af de to kaptajner på EU-skibet, der nu skal finde vejen frem for EU efter briternes markante opråb.

Og så får du selvfølgelig alle reaktionerne fra danske politikere - og deres bud på, hvad brexit kommer til at betyde for Danmark. Og når vi er igennem alt det er der lige tid til også at runde et par interessante historier fra dagens aviser, der handler om andet end brexit: Hør om Jyllands-Postens kvaler ved at finde frem til Alternativets holdning til statsborgerskab, Enhedslistens opsigtsvækkende løftede pegefinger til forsvarsministeren og et farvel til Ellemann og Lykketoft.

Som du nok kan se, er der nok at tage fat på. Så det gør vi. Tager fat, altså.

»Tak! Three cheers for Britain!«

Og vi starter med reaktionerne på det, som alverdens politikere, meningsdannere og medier ikke tøver med at kalde et »jordskælv« og »kaos«. Vi har pløjet de sociale medier igennem og udvalgt nogle af de mest markante reaktioner på det britiske nej. Først giver vi ordet til Twitter, som man siger:

Også politikernes Facebook-profiler har været rødglødende fra morgenstunden:

Dansk Folkepartis Søren Espersen udråber three cheers for briterne og Storbritannien:

Helt så eksalteret er Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke, omend han anerkender, at EU nu må anerkende briternes vilje:

»Solen står op over et uafhængigt Storbritannien«

UKIPs leder og »leave«-kampagnens helt store frontfigur, Nigel Farage, har haft de helt store følelser fremme i løbet af natten og de tidlige morgentimer.

»Solen står op over et uafhængigt Storbritannien,« sagde han i en tale til de ellevilde »leave«-tilhængere.

Farage har også på Twitter haft de store ord i brug:

»I dag er en sejr for anstændige, almindelige mennesker, der har taget kampen mod det etablerede politiske system og vundet,« tweetede han, da det stod klart, at briterne havde stemt »leave«.

Afstemningsresultatet gør, at 23. juni skal udnævnes til Storbritanniens uafhængighedsdag og national helligda, tweetede han lidt senere.

Løkke er urokkelig: Danmark hører hjemme i EU

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt her klokken 09.00 pressemøde i Statsministeriets Spejlsal. Inden da havde han sendt en kommentar til gårsdagens folkeafstemningen og briternes beslutning om Brexit ud til den danske presse.

Deri gør han to ting klart: Han er trist over resultatet og - vigtigere - Kristian Thulesen kan godt glemme alt om at forsøge at foreslå en dansk folkeafstemnning om et EU-farvel. Vi bringer her to citater:

»Vi må respektere det valg, som et flertal i den britiske befolkning har truffet. Jeg vil samtidig ikke lække skjul å, at jeg synes, at det er et meget trist resultat for Europa og Danmark,« siger Løkke i sin udtalelse.

»Det britiske afstemningsresultat rokker ikke ved, at Danmark hører hjemme i EU. EU er Danmarks bedste mulighed for at påvirke den verden, vi på godt og ondt er en del af.«

Er det grunden til Brexit?: »Vi briter er blevet andenrangsborgere i vores eget land

Berlingske var i går på gaden i London. Og her får du tre citater, der formentlig ganske godt forklarer, hvorfor Briterne har stemt for at forlade det europæiske samarbejde. Vi giver ordet til to britere:

Skraldemanden Jean:

»Jeg føler det, som om at vi er blevet overtaget af indvandrere, Bruxelles og hjernevaskede politikere, der bilder os al muligt ind, så jeg stemte for, at Storbritannien skal forlade EU.«

...og Jean fortsætter om sin beslutning om at stemme »leave«:

»Det er som om, at vi briter er blevet andenrangsborgere i vores eget land. Men nu må det være slut. Ikke flere åbne døre. Ikke flere åbne grænser.«

Håndværkeren Kelley stemte også »leave«:

»Jeg er træt af deres skræmmekampagner. Vi har en stolt historie gennem 200 år og kan sagtens klare os selv igen. Desuden er jeg overbevist om, at EU alligevel bryder sammen. Det er et korrupt system, der har skabt en vanvittig masseindvandring fra Østeuropa, der gør folk til racister.«

Portrætter: Disse to mænd skal bringe EU videre

Politiken bringer i dag et dobbeltportræt af de to EU-topfolk, der er kaptajner på den EU-båd, som skal søge at styre i skibet i havn trods stormen.

Den ene er formanden for EU-Kommissionen Jean Claude-Juncker, som Politikens EU-korrespondent, Thomas Lauritzen, beskriver således:

»Den sarkastiske luxembourger er en af de få tilbageværende ledere, der stadig opfatter EU som et ideologisk fredsprojekt, som bestandigt må drives fremad for ikke at gå i stå. Som en cykel, der vælter, hvis man holder stille. En overbevisning, der stadig var fremherskende i Europas top for 10 år siden. Inden finanskrisen skubbede euroen til afgrundens rand. Inden begejstringen for den store østudvidelse forvandlede sig til splittelse. Og inden flygtningekrisen rystede unionen i sin grundvold.«

Den anden er EU-præsident Donald Tusk, der får disse ord med på vejen:

»Uanset om man kan lide det eller ej, så er 59-årige Donald Tusk en meget anderledes EU-præsident end sin forgænger, den stilfærdige belgiske haikudigter Herman Van Rompuy. Den ranke, lidt drengede og oftest solbrændte polak fra Gdansk bryder sig ikke særlig meget om bunker af papirer, hvisken i korridorer og indviklede aftaler indgået i tilrøgede baglokaler. Så vil han hellere løbe 20 kilometer i Bruxelles, som han i maj gjorde sammen med tusinder af andre for at mindes ofrene for terrorangrebene i byen 22. marts.«

Nordqvists mareridt og Junckers udsatte gearskift

Kender du det, at man går i seng med visheden om, at den følgende dag bliver et godt, roligt startskud på en lækker weekend? At det, man har gået og håbet på, nok skal gå i opfyldelse? Og kender du så det, at man vågner, og alt er forandret og den rolige start på den lækre weekend er forduftet i nattens mulm og mørke?

Det gør Alternativets Rasmus Nordqvist. I et Facebook-post fra i nat med ro i maven og udsigten til et britisk »stay«.

»Ser ud til det bliver et stay, og det gør mig glad,« skrev Alternativets politiske ordfører, der seks timers søvn senere igen var på Facebook. Denne gang med et noget andet post:

»Storbritannien har efter et meget tæt løb stemt sig ud af det historiske samarbejde i Europa, og det kommer under alle omstændigheder til at få store konsekvenser for os alle.«

Det lader til, at Rasmus Nordqvist følte det lidt som at vågne midt i et mareridt.

I øvrigt har Børsen i dag en kronik forfattet af formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker og Hollands premierminister, Mark Rutte, der i øjeblikket har EU-formandsskabet. Ganske opsigtsvækkende.

I kronikken advokerer de to for, hvordan EUs indre marked er en »stor succes«, og at det nu er »tid til at skifte til et højere gear«.

Det gearskifte er nok lige blevet udsat. Om ikke andet så i hvert fald en my.

 

Dagens læserbrev

»Forestil dig, at du sidder ved et bord med din kammerat fra Storbritannien og lige har spist din første tallerken og skal til at gå op igen, men opdager til din skræk og rædsel, at der er en masse mennesker på vej ind i restauranten, nogle springer køen over og andre kommer ad bagindgangen, selvom stedet i forvejen er godt proppet,« skriver Chris Bjerknæs i dagens Berlingske, hvor han anbefaler, at Danmark sammen med Storbritannien forlader omtalte 'restaurant'. Han fortsætter:

»Der er nu en lettere stemning af kaos i restauranten, ja, nogle får endda lov til at få penge i stedet for at betale. Samtidig kan du se, at personalet er begyndt at fjerne dine livretter – alle de dybstegte rejer og blæksprutter – som jo dybest set var grunden til, du kom derind i første omgang, hvis vi nu skal være helt ærlige, samtidig med at de er begyndt at servere alt muligt, du ikke kan lide. Det vil sige, at der nu er mindre mad og særligt af den mad, du kan lide, men flere folk, der vil have buffeten.«

Meanwhile i #dkpol...

Der ER også andre nyheder end Brexit i dag. Og dem tager vi her.

1) Hvis nogen allerede havde glemt det i ly af Brexit: Regeringen fik i går en næse - I Lidegaardske termer: en ordentlig günther
Et markant flertal i Folketinget udtalte torsdag alvorlig kritik af regeringens top for at underinformere Folketinget om mulige konsekvenser ved landbrugspakken. Partierne henvender sig nu til Folketingets formand for at få statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at forklare sin rolle i sagen, hvilket han fortsat afviser. Læs den historie her.

2) Ellemann og Lykketoft er færdige på TV2
Det udenrigspolitiske magasin på TV2 News bliver lagt i graven for at give plads til nye formater i et forsøg på at nyskabe News-fladen og nyhedsdækningen på kanalen. Det bekræfter TV2 News-chefredaktør i en pressemeddelelse, skriver BT i dag.

3) Borgmester i Kbh: Vi er blevet bedre til at spotte islamister - men hvad med den yderste højrefløj?
»Jeg vil sikre mig, at vi ikke begår den fejl i København og Danmark, at vi kommer til at slå højrenationale enkelt- og massemord hen som produkter af en gal mand og dermed ikke opdager de systematiske tendenser. Vi må ikke få tunnelsyn i den forbyggende indsats,« siger den radikale integrationsborgmester Anna Mee Allerslev i dag i Berlingske.

4) Forsvarsministeren risikerer at begå krigsforbrydelser, mener Enhedslisten
Peter Christensen gjorde det på et møde i Udenrigspolitisk Nævn i går klart, at danske kampfly godt må ramme civile i Syrien og Irak, hvis hensynet til at ramme et vigtigt militært mål vejer tungere. Det raser EL over: »Når man vælger at bombe på den her måde, så kan man blive ansvarlig for krigsforbrydelser. Det har vi set i andre tilfælde, hvor andre lande har valgt at gøre det. Og det kan selvfølgelig også ramme Danmark,« siger partiets forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, til Ritzau. Læs historien her.

5) Soldater skal af med uniformen, hvis de vil brokke sig
Officerer skal fremover tage uniformen af, når de vil udtale sig om deres private holdninger, skriver Jyllands.Posten i dag. Det er forsvarsminister Peter Christensen, der nu indfører den regel. »Når man kommunikerer på arbejdspladsens vegne, så kommunikerer man de synspunkter, der er fastlagt af ledelsen. Det skal ikke bero på, om man er enig eller ej. Og man skal som udgangspunkt ikke ytre sig på egne vegne som privatperson,« siger Peter Christensen, der får kritik for at begrænse ytringsfriheden. Læs historien på side 2 i Jyllands-Posten i dag.

Dagens tegning

Har vi hentet i Berlingske. Lars Andersens udgave af »Til stregen« er godt nok tegnet i går, men viser meget godt, hvordan de fleste i EU-toppen nok har det i dag:

...Enkelte steder fylder Brexit ikke det store

Sådan er det tilsyneladende for Venstres major, Kristian Pihl Lorentzen, der på Facebook fortæller om, hvilken »interessant dag« han har i vente:

Det sker i dag

Der sker flere ting på Christiansborg på denne fredag. Klokken 10 er der åbent samråd om den sociale ulighed i sundhed med både sundheds- og ældreminister Sophie Løhde og social- og indenrigsminister Karen Ellemann. Og en time senere tager de to ministre endnu en runde, når der er åbent samråd om behandling af børn og unge med særligt søvnbesvær.

Men frem for alt kommer der nok til at ske en hel del telefonopringninger og sonderinger - og på et tidspunkt også mere håndfaste udmeldinger - så der blive skabt (en form for) klarhed om, hvad det britiske »leave« skal få af betydning.

Et af de helt vigtige møder finder sted kl. 10.30, når de fire »præsidenter«, som de omtales i Bruxelles, mødes. Det vil sige formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, formanden for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, samt den hollandske premierminister, Mark Rutte, på vegne af den hollandske EU-formandskab.

De vil dog sandsynligvis afvente en udmelding fra David Cameron, før de kommer ud af det møde og siger noget.

Ifølge Jyllands-Posten har Donald Tusk tidligere på ugen ringet rundt til alle EU’s stats- og regeringschefer for at afstemme reaktionen, men også for at diskutere konsekvenserne af afstemningen, og hvordan man bør reagere på den voksende EU-skepsis, som den britiske afstemning er udtryk for.

Avisen skriver i dag, at også den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, samles til rådslagning og ventes at signalere sammenhold. Der ventes ligeledes at komme udtalelser fra andre hovedstæder og fra EU’s udenrigsministre, som er samlet til møde i Luxembourg.