Grønland siger ja til stor jernmine

Grønlands Landsstyre har netop givet det britiske mineselskab London Mining udvindingstilladelse. Dermed er Grønlands første storskalaprojekt nu for alvor på vej.

ARKIVFOTO. Isua-minen. London Mining. Grønland. Fold sammen
Læs mere

Det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut, har netop givet det britiske mineselskab London Mining tilladelse til et stort jernmineprojekt 150 kilometer nordøst for Nuuk. Det meddeler Jens-Erik Kirkegaard, som er politisk ansvarlig for erhverv, råstoffer og arbejdsmarked for det grønlandske landsstyre, til den grønlandske avis Sermitsiaq torsdag.

Forhandlingerne om finansieringen af det store treårige byggeprojekt til 13 milliarder kroner har ellers været trukket i langdrag gennem en længere periode. Men nu ser London Minings planlagte jernmalmmine ved Isua i Godthåbsfjorden ud til at være rykket et stort skridt nærmere en realitet.

Udvindingstilladelsen på Isua-projektet vil give London Mining det grundlag, der er nødvendigt for at kunne søge efter seriøse investorer for at finansiere byggeriet.

Det britiske selskab har således haft følere ude hos potentielle investorer i blandt andet Kina, USA, Danmark og det øvrige Norden. Adskillige studier viser, at der er et solidt potentiale til at levere jernmalm til markeder i Kina og Europa. I Kina har der derfor blandt andet været drøftelser med en af verdens største udviklingsbanker, den statsejede China Development Bank, om finansieringen af Isua-projektet, skriver Business.dk.

London Mining er noteret på børsen i London, og selskabet har en jernmine i Sierra Leone i drift, et jernmineprojekt i Saudi Arabien, som endnu ikke er i drift og nu Isua-projektet i Grønland.

I forbindelse med offentliggørelsen af aftalen mellem London Mining og det grønlandske selvstyre bliver der holdt en ceremoni, hvor repræsentanter fra begge parter vil være til stede for skrive under på den længe ventede aftale.