Bred opbakning til Helvegs stramme kurs

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen vil stoppe udviklingsbistanden til Ugandas regering og parlament på grund af anti-homolov. Ministeren får støtte fra højre og venstre.

Der er bred politisk opbakning til udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R), der truer Ugandas regering og parlament med at stoppe udviklingsbistanden, hvis man gennemfører en omstridt lov med hårde straffe til homoseksuelle.

Ministeren vil i stedet kanalisere de 105 millioner danske bistandskroner uden om den politiske ledelse, og den taktik støtter både Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance.

»Det er svært at have noget imod. Pointen. Hvis en regering og et parlament vil gennemføre sådan en lov, så er der ingen grund til at samarbejde med dem. Så må vi støtte andre kræfter, der kæmper for menneskerettigheder,« siger Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V).

»Vi giver penge til mange gode formål i Uganda, men vi har også en stor interesse i at sende et signal om, at rettigheder gælder for alle mennesker, ikke kun dem regeringen er enige med,« fastslår han.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl (Ø) mener ligeledes, at den danske bistand bør gå til civilsamfundet i Uganda.

»Hvis loven bliver en realitet, bør vi straks indefryse støtten og overveje, om den skal overføres til menneskerettighedsorganisationer i stedet. Vi skal ikke støtte regeringen direkte, når den gennemfører den slags lovgivning,« siger han.

Hos Liberal Alliance er udviklingsordfører Mette Bock (LA) klar til at gå skridtet videre og tale deciderede sanktioner mod Uganda.

»Jeg er virkelig rystet over loven, og jeg mener, at Uganda har krydset en rød linje,« siger hun.

»Jeg er helt enig i, at vi skal stoppe støtten til regeringen og parlamentet, men vi bør også overveje, om vi kan gøre andet for at presse Uganda til at overholde helt basale menneskerettigheder. Vi er nødt til at sanktionere på en måde, der har en reel effekt,« fastslår LA-ordføreren.