»Det er noget forbandet svineri og et voldsomt skridt baglæns«

Danske politikere giver gult kort til Uganda, efter at landet har vedtaget en anti-homolov, der kan sende homoseksuelle i fængsel på livstid. Der er dog ikke politisk flertal for at droppe dansk bistand til Uganda Men presset på præsident Yoweri Museveni stiger.

Arkivfoto 2010. Her en demonstration mod homoseksuelle i Kampala i Uganda. Fold sammen
Læs mere
Foto: Trevor Snapp

»Det er noget forbandet svineri og et voldsomt skridt baglæns«.

Sådan lyder Enhedslistens Christian Juhls (Ø) beskrivelse af den lov, som et flertal i Ugandas parlament vedtog fredag, og som åbner for muligheden for, at personer, som gentagne gange har »homoseksuel adfærd«, kan idømmes en fængselsstraf på livstid.

Alligevel er udviklingsordfører Christian Juhl ikke klar til at lægge stemmer til, at Danmark skal stoppe med at sende bistandskroner til Uganda.

»Det kan godt komme på tale, at man trækker statsstøtten, men ikke at man trækker NGO-støtten, fordi det er vigtigt i sådan en situation at støtte de sociale bevægelser, som forsvarer de seksuelle rettigheder, ellers overlader vi dem til sig selv,« siger han.

Venstre foreslog ellers at indefryse dansk ulandsbistand til Uganda som en reaktion på loven, som betyder, at personer, der for anden gang bliver taget i homoseksuelle handlinger, skal straffes med fængsel på livstid. Forslagsstilleren havde oprindeligt en bestemmelse om dødsstraf med i udkastet til lovforslaget, men det blev taget ud i den endelige version.

»Den nye lov er et meget stort tilbageskridt for Uganda og bryder med basale menneskerettigheder. Vi mener, at vi derfor skal lægge maksimalt pres på den ugandiske regering for at få den til at omstøde loven ved at indefryse al dansk udviklingsbistand, der går via regeringen i Uganda,« siger udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

SFs udviklingsordfører Özlem Cekic (SF) er klar til at ryste med sablen, men ikke skære halsen over på bistanden.

»Jeg tror ikke, man skal droppe støtten, men bruge den til at presse Uganda. Det, der bliver den politiske opgave lige nu, er at samle og mobilisere den modstand, der er imod denne her lov i Vesten, til at presse Uganda maksimalt til, at præsidenten trækker lovforslaget tilbage,« siger hun.

Loven er vedtaget af parlamentet i Uganda, men præsident Yoweri Museveni skal godkende den, før den træder i kraft. Og Enhedslisten Christian Juhl bakker op om, at alle mulige diplomatiske trusler skal tages i brug, inden Danmark skal smække kassen i.

»Hvis man kan sige til præsidenten, at han ikke skal lave den lov, for det kan komme til at koste dig dyrt, jamen fint nok, så tager vi det skridt. Man skal ikke tage en støtte, før loven er effektueret,« siger han.

Hans Kristian Skibby (DF), udviklingsordfører for Dansk Folkeparti er uenig. Han mener ikke, at politikerne i disse sparetider kan retfærdiggøre over for danskerne at bruge penge på et land så »formørket« som Uganda.

»Jeg mener altså, at man skal slå den der pengekasse godt og grundigt i, og det skal foregå med masser af påtaler og forklaringer om, hvorfor vi har lukket pengekassen i,« siger Hans Kristian Skibby.

Loven blev vedtaget i Uganda med et stort flertal og hyldet som en sejr over »det onde« i det dybt religiøse land, hvor homofobi er udbredt. Bøsser og lesbiske bliver ofte udsat for vold og trusler, og menneskerettighedsaktivister melder om lesbiske, der bliver udsat for »korrigerende« voldtægter.