Udviklingsminister klar til at stoppe støtte til Uganda

Hvis præsidenten i Uganda underskriver en lov, der diskriminerer homoseksuelle, vil udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen dirigere en del af udviklingsstøtten uden om det politiske system.

Arkivfoto 2010. Her en demonstration mod homoseksuelle i Kampala i Uganda. Fold sammen
Læs mere
Foto: Trevor Snapp

UGANDA: Et stort flertal i Ugandas parlament har vedtaget en lov, som betyder, at ugandere kan idømmes fængsel på livstid for homoseksuel adfærd.

Det kræver en reaktion fra Danmark, mener udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R), der er klar til indstille den økonomiske støtte til Ugandas regering, hvis anti-homoloven bliver ført ud i livet.

»Udviklingen i Uganda er trist, og forslaget om diskrimination af homoseksuelle er dybt uacceptabelt,« siger udviklingsministeren.

»Vi skal selvfølgelig huske på, at loven ikke er trådt i kraft endnu, og det vil være bedst, hvis den aldrig træder i kraft. De som kan gøre en forskel i den her sag er henholdsvis Ugandas præsident og premierminister, som tidligere har været imod loven, så jeg håber meget, at de vil blokere for, at den nogensinde træder i kraft,« siger Rasmus Helveg Petersen, men understreger samtidig:

»Hvis Parlamentet i Uganda insisterer på at gennemføre loven, bør det få alvorlige konsekvenser, og jeg vil ikke udelukke, at det kan komme på tale at indstille den del af Danmarks udviklingsstøtte, der går igennem regeringen. Det svarer til 105 millioner kroner, som er cirka til en tredjedel af den samlede danske støtte.«

Ministeren vil i så fald i stedet give støtten til »demokratiske kræfter«. Han afviser dog, at man allerede på nuværende tidspunkt bør fjerne støtten til det politiske system i Uganda for at have givet overvældende støtte til den omstridte lov.

»Vi vil jo fortsat gerne hjælpe Uganda, og den støtte, vi taler om her, går blandt andet til vandsektoren, transportsektoren og til retsvæsenet, og det er jo områder, som vi gerne vil hjælpe regeringen med at udvikle og opbygge,« siger Rasmus Helveg Petersen.

»Derfor håber vi selvfølgelig, at regeringen vil stoppe den her meget problematiske udvikling i tide,« siger han.