Benægt, benægt, benægt... Indrøm: Sagen om Carl Holst time for time

Forsvarsminister Carl Holst har gennemlevet en af de mest hektiske perioder i sit politiske liv. Politiko.dk giver dig sagen, som den udviklede sig time for time, mens ministeren forsøgte at bremse toget. Opdateret.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte tidligt tirsdag morgen med en radioudsendelse.

Og så tog det ellers fart.

Godt halvandet døgn senere står forsvarsminister Carl Holst (V) med et samråd på hænderne, en lang række belastende historier i medierne og en melding om, at Statsforvaltningen nu går ind i sagen om hans brug af en regionalt ansat i valgkampen.

Har du mistet overblikket?

Politiko.dk giver dig her overblikket over Carl Holsts stormvejr time for time:

Kl. 06.05: En mail belaster Carl Holst. Radio 24Syv breaker nyheden om, at de har en mail, der viser, at Christian Ingemann Nielsen har ført valgkamp for Carl Holst.

Under valgkampen har Ingemann sendt journalist på Radio 24Syv Thomas Foght en mail som svar på en række spørgsmål, han har stillet Carl Holst.

Thomas Foght har spurgt forvaltningsekspert, Sten Bønsing, om det var ulovligt, da Christian Ingemann Nielsen arbejdede for Carl Holst, mens han var ansat af Region Syddanmark.

»Der er ingen tvivl om, at reglerne er sådan, at regionen ikke kan finansiere en personlig rådgiver til regionsrådsformanden til fordel for hans valgkampagne,« siger Sten Bønsing og uddyber:

»Regionen kan ikke finansiere en personlig valgkampagne.«

Kl. 09.55: En SMS belaster Carl Holst. TV 2/Fyn viser en sms fra Carl Holst, som er sendt 8. oktober 2014, altså mere end et halvt år før valget: »Må jeg foreslå for fremtiden, at ønsker om interview sker ved kontakt til Christian Ingemann. Christian har adgang til min kalender og kan tage imod besked om formål, ramme, vinkel osv. for interviewet,« skrev Carl Holst til TV 2/Fyn.

Kl. 10.18: Titlen personlig presserådgiver dukker op på CV. Christian Ingemann Nielsen har tidligere haft stående på sit CV, at han gennem 11 måneder arbejdede som »regionsformand Carl Holsts p.a. og personlige presserådgiver.«

Formuleringen er nu fjernet fra CV’et, fremgår det af et tweet fra Filip Wallberg, der er redaktør hos Jysk Fynske Medier.

Kl. 10.34: Carl Holst politiske modstandere går ind i sagen. Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, siger til Berlingske Nyhedsbureau, at hun savner svar på, om medarbejderen, altså Christian Ingemann Nielsen, har ført landspolitisk valgkamp for Carl Holst for skatteydernes penge, mens vedkommende var ansat i regionen.

Kl. 10.55: Regionsrådsmedlem kræver sagen undersøgt. Lasse Krull, Regionsrådsmedlem for de Konservative i Region Syddanmark, kræver en grundig undersøgelse af sagen:

»Der tegner sig en meget betændt sag, som skal afdækkes fuldstændig. Vi stiller krav om tilbundsgående undersøgelse af, hvad Ingemann har lavet for regionen,« siger han til TV 2/Fyn. Han bakkes op af Socialdemokraterne og SF i regionen.

Kl. 12.00: Et flertal kræver undersøgelse. DR skriver, at et flertal i regionsrådet i Region Syddanmark, bestående af Socialdemokraterne, Enhedslisten, de Radikale, Liberal Alliance, SF og Dansk Folkeparti bakker op om, at der iværksættes en undersøgelse af, hvorvidt Christian Ingemann Nielsen udførte politisk arbejde for Carl Holst under valgkampen, mens Holst endnu var regionsrådsformand.

Kl. 12.43: Holst henviser til jobannonce. Gennem Christian Ingemann Nielsen lægger Carl Holst den jobannonce frem, Ingemann blev ansat på baggrund af i Region Syddanmark.

Af annoncen fremgår det, at kommunikationsmedarbejderen, som Region Syddanmark søgte, »kan indgå i den løbende daglige betjening af den øverste administrative og politiske ledelse.« Læs hele historien hos Politiko.dk

Kl. 12.49: Carl Holst udtaler sig og afviser kritikken. »Jeg mener ikke, han har ført valgkamp for mig. Han har løst nogle opgaver for mig, som skulle løses uanset om der var valgkamp eller ej. Han har bistået mig i min egenskab af regionsrådsformand,« siger Carl Holst til TV 2 i et interview, hvor forsvarsministeren igen og igen gentager sit budskab om, at Christian Ingemann Nielsen ikke har ført valgkamp for ham.

Kl. 13.40: Rådgiver stod bag flere debatindlæg fra Carl Holst. JydskeVestkysten skriver, at avisens redaktioner og lokale ugeaviser gennem det seneste år har modtaget flere mails fra Carl Holsts kampagnemail, som han har brugt i forbindelse med sit folketingskandidatur. Men når man læser de vedhæftede pressemeddelelser og debatindlæg, som er skrevet i word-dokumenter, kan JydskeVestkysten se, at de alle er oprettet af en Christian Ingemann Nielsen .

Kl. 14.13: Ingemann er tavs. Christian Ingemann Nielsen afviser at udtale sig i sagen og henviser i stedet til sin tidligere arbejdsgiver, Region Syddanmark »Min tidligere ansættelse har ikke noget med mit nuværende job som særlig rådgiver at gøre. Jeg siger ingenting overhovedet. Hvad min tidligere ansættelse angår, henviser jeg til direktionen i Region Syddanmark,« siger han til TV 2.

Kl. 14.25: Regionen vil undersøge Ingemanns arbejde. Jens Elkjær, fungerende regionsdirektør i Region Syddanmark, siger til TV 2/Fyn, at regionen vil undersøge, hvad Christian Ingemann Nielsen lavede, mens han var ansat: »Vi kan se, hvad Christian Ingemann Nielsen har lavet tjenstligt, for det skal han journalføre. Hvis der dukker noget op - et vælgerevent et eller andet sted eller hvis han har arrangeret noget, så kan det diskuteres, om det er inden for skiven,« siger Jens Elkjær til tv-stationen.

Kl. 17.41: Professor: Det er lige på kanten. Det er på grænsen af det tilladte, når en embedsmand under en valgkamp sender e-mails på vegne af sin chef, vurderer Carsten Henrichsen, der er professor i forvaltningsret og leder af Center for Offentlig Regulering og Administration ved Københavns Universitet over for TV 2.

Kl. 18.12: Politisk kommentator: Holst graver sig ned i et dybt hul. Berlingskes politiske kommentator udtaler til Berlingske Nyhedsbureau, at »det ser ud som om, at han (Carl Holst, red.) graver sig ned i et dybt hul«, og uddyber: »Jeg tror ikke, at han vil blive fyret som minister overhovedet, men hans gennemslagskraft - både på Christiansborg men også over for vælgerne - vil jo til sidst blive reduceret til det rene ingenting.«

Kl. 18.49: Holst bad Ingemann håndtere pressehenvendelser. I et klip fra valgudskrivelsesdagen d. 27. maj bragt på TV Syd beder Carl Holst Christian Ingemann Nielsen om at hjælpe med pressehenvendelser »Ingemann, der kommer sikkert en masse journalistforespørgsler. Hjælp dem med at sende dem videre, så godt du kan, hvis der er noget«, siger Carl Holst i klippet til Christian Ingemann Nielsen.

Kl. 21.00: Gammelt visitkortet afslører nye problemer for Holst. Christian Ingemann Nielsens visitkort fra tiden i Region Syddanmark levner ikke megen tvivl om, hvilken rolle han besad. Det skriver fyens.dk. På kortet står der »personlig assistent for regionsrådsformand,« viser et tweet fra Nicolas S. Nielsen, journalist hos DR.

Onsdag 16. september:

Kl. 09.53: Ingemann truede mig. Peter Hansen, Byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre i Sønderborg Kommune skriver på Facebook, at Christian Ingemann Nielsen har truet ham, efter at han udtalte, at Ingemann »pyntede sig med lånte fjer«:

»Mere overrasket blev jeg, da jeg i går fik en opringning fra pågældende Christian Ingemann. Han var tydelig oprevet og truede mig med, at hvis jeg ikke inden for 24 timer dementerede, at han pyntede sig med lånte fjer, ville han anmelde mig til journalistforbundet.«

Se opslaget på Facebook her.

Kl. 12.45: Ingemann afviser trusler. Christian Ingemann Nielsen afviser, at han skulle have truet Peter Hansen: »Det er rigtigt, at jeg har talt med ham i går. Men jeg har absolut ikke truet ham. Derudover har jeg ikke yderligere kommentarer,« siger han til TV 2.

Kl. 13.58: Holst kaldt i samråd. Socialdemokraterne kalder Carl Holst i samråd. »Enten taler ministeren eller rådgiveren usandt,« siger Socialdemokraternes Nicolai Wammen i et interview med TV2 News.

Kl. 14.17: Medier: Spindoktor får dobbeltløn. JydskeVestkysten skriver, at Christian Ingemann Nielsen ved siden af indtægten som særlige rådgiver i Forsvarsministeriet har fået løn fra Region Syddanmark. Også Ekstra Bladet skriver senere historien.

kl. 15.00: Regionspolitikerne får Holst-redegørelse. Politikerne i Region Syddanmark får på et forretningsudvalgsmødet fremlagt en foreløbig redegørelse i sagen.

kl. 16.15: Statsforvaltningen går ind i sagen. Statsforvaltningen har ifølge jv.dk bedt om en udtalelse fra Regionsrådet, hvor de faktuelle forhold om Christian Ingemann Nielsen hjælp til Carl Holst i forbindelse med valgkampen skal fremlægges.

kl. 18.15: Forretningsudvalget i Region Syddanmark kritiserer Holst. Et enigt forretningsudvalg kritiserer efter et tre timer langt møde Carl Holst og skriver i en fælles udtalelse, at »der er indicier for, at den tidligere regionsrådsformand Carl Holst har misbrugt en medarbejders arbejdsindsats i forbindelse med valgkampen.«

kl. 21:09: Ekstra Bladet skriver, at Carl Holst i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen selv har omtalt Christian Ingemann som sin »presserådgiver i Region Syddanmark og personlig assistent for mig som regionsrådsformand.«

Til TV 2 har Holst ellers selv tidligere sagt: »Jeg kan godt forstå, at man er kritisk, hvis man får det indtryk, at vi har haft ansat en mand som en særlig rådgiver eller som en personlig assistent for mig. Men det er heller ikke det, han har været ansat til.«

Brevet er underskrevet af Holst selv, og det er sendt til regeringens ansættelsesudvalg i forbindelse med ansættelsen af Ingemann som særlig rådgiver. I udvalget sidder også finansminister Claus Hjort Frederiksen og udenrigsminister Kristian Jensen.

Torsdag 17. september:

kl. 09.30: På et pressemøde i Statsministeriet med Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg i anledning af den aktuelle flygtningesituation bliver Løkke spurgt ind til, hvorvidt han har tillid til sin minister. Til det svarer Løkke:

»Jeg har noteret, at der er en sag og nogle drøftelser, og jeg kan kun sige, at jeg naturligvis har tillid til mine ministre.«

kl. 11.30: Carl Holst erkender, at Cristian Ingemann har fungeret som Holsts personlige assistent.

»Jeg beklager, at jeg har udtrykt mig uheldigt i forhold til, at han ikke var min personlige assistent. Jeg er ked af, at jeg har fået sagt det på en måde, som kan misforstås,« siger Carl Holst.

»Jeg har ikke haft til hensigt at lyve over for offentligheden,« siger ministeren.

Forsvarsministeren vil ikke udtale sig om, hvorvidt Christian Ingemann Nielsen også arbejdede for ham under valgkampen, noget som i givet fald vil være i strid med reglerne.

Forhistorien

De mange hektiske timer med Holst i centrum kommer i kølvandet på en ministertid, som har været alt andet end rolig for V-politikeren i begyndelsen.

Carl Holst var således ikke mere end lige blevet udnævnt som ny forsvarsminister i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering, før den tidligere regionsrådsformand løb ind i problemer.

Først voksede historien om et eftervederlag på 833.040 kroner fra tiden som regionsrådsformand i Region Syddanmark sig så stor, at Carl Holst i begyndelsen af august måtte sætte en stopper for flere udbetalinger af sit eftervederlag.

Han havde ellers hårdnakket afvist, at der var noget som helst forkert i, at han modtog »efterløn« for sit virke som regionsrådsformand samtidig med sin millionløn som forsvarsminister. På Facebook skrev han således 28. juli:

»Efterlønnen er en del af den samlede aflønning, som jeg får for mit arbejde i amt og region, og den er blevet udbetalt helt automatisk.«

6. august frasagde han sig så flere eftervederlagsudbetalinger, da han over for DR Nyheder sagde:

»Jeg synes, den her sag skygger for mit virke som forsvarsminister.«

Carl Holst modtog ligeledes kras kritik fra flere sider, fordi han ifølge flere gemte sig, da forsvarets flymekanikere i et åbent brev til partilederne bad dem stoppe missionen mod Islamisk Stat i Irak.

21. august ansatte Carl Holst så sin særlige rådgiver. Valget faldt på Christian Ingemann Nielsen, der kom fra en stilling som kommunikationsmedarbejder for ledelsessekretariatet i Carl Holsts gamle arbejdsplads, Region Syddanmark.

I lørdags begyndte kritikken af den ansættelse så at rulle, da Vejle Amts Folkeblad, Fyens Stiftstidende og Jydske Vestkysten skrev historien om, at en række regionsrådsmedlemmer fra Region Syddanmark spærrede øjnene op, da Christian Ingemann Nielsen blev valgt som særlig rådgiver.

Flere af dem havde nemlig aldrig hørt om Ingemann - på trods af, at Ingemanns seneste job på Forsvarsministeriets hjemmeside blev beskrevet som »presserådgiver for direktionen i Region Syddanmark«.

»Ingen kender manden, så det er da snublende nært at antage, at det mest drejede sig om at stå for Carl Holsts valgkamp,« sagde Syppli Enrum, medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Enhedslisten, ifølge Vejle Amts Folkeblad.

Kritikken - og presset - på forsvarsministeren er siden vokset støt, og kulminerede i går, hvor visitkort, emails og sms’er yderligere belastede forsvarsministerens ansættelse af Christian Ingemann Nielsen som sin spindoktor.

Artiklen her blev publiceret onsdag 17.30, men da sagen om Carl Holst fortsat udvikler sig, bliver den løbende opdateret.