Ekspert: Det kan ende med omfattende undersøgelse af Holst-sagen

Administrationen i Region Syddanmark skal onsdag svare på spørgsmål i sagen om Carl Holsts mulige brug af en regionalt ansat til sin personlige valgkamp. Det kan munde ud i en omfattende undersøgelse, vurderer forsker.

Forsvarsminister Carl Holst (V) under flagdagen for de danskesoldater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er især én sag, der kommer til at fylde, når forretningsudvalget i Region Syddanmark onsdag eftermiddag samles til et møde: Sagen om tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V), der beskyldes for at have brugt en regionalt ansat i sin personlige valgkamp.

Regionsrådspolitikerne kan stille spørgsmål til regionens administration, som tirsdag gik i gang med at undersøge, hvad man egentlig ved om sagen og ansættelsen af den pågældende medarbejder, Christian Ingemann Nielsen.

Hvis politikerne kræver flere svar efter mødet, kan det ende med at blive en omfattende undersøgelse, forklarer kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

»En region er en offentlig myndighed, og den har pligt til at arkivere alt materiale som e-mails, kontrakter og lignende. Regionens administration har derfor mulighed for at kigge alt det materiale, der er i systemet, igennem. På den måde kan de virkelig komme til bunds i, hvad der er sket i hele denne her proces,« siger han.

Flere af politikerne i regionsrådet har allerede bebudet, at de ønsker en kulegravning af sagen, hvis de stadig savner svar på deres spørgsmål efter mødet i forretningsudvalget. Og det kan sende embedsmændene i Region Syddanmark på overarbejde, vurderer Roger Buch.

»Hvis politikerne beder om en redegørelse, så kommer embedsmændene til at sidde og lave det sure arbejde med at kigge alle e-mails, og hvad der ellers måtte være af dokumenter, igennem, så de kan finde ud af, hvad der er op og ned i sagen,« forklarer forskeren.

Christian Ingemann Nielsen var ansat som kommunikationsmedarbejder i regionen fra august 2014 til juni 2015, men flere medier har de seneste dage offentliggjort e-mails, SMSer og lignende oplysninger, der alle peger på, at han sideløbende arbejdede for Carl Holst under valgkampen.

Fyens.dk har blandt andet bragt et billede af et visitkort, hvor Christian Ingemann Nielsen betegner sig selv som »personlig assistent for regionsrådsformanden«. Og det er vigtigt at få undersøgt præcis, hvad det dækker over, understreger Roger Buch.

»Viser det sig, at han har arbejdet som det, der svarer til en særlig rådgiver, er det ikke lovligt. Regioner og kommuner må ikke ansætte særlige rådgivere, som ministrene må. Det betyder rent faktisk, at det ikke er lovligt at have personlige rådgivere på samme måde, som vi ser det i staten,« forklarer han.

En af de politikere, der deltager i onsdagens møde, er regionsrådsmedlem for Enhedslisten Vibeke Syppli Enrum (Ø). Hun forventer, at sagen bliver fuldt belyst.

»Jeg tror, at alle har en interesse i at få ryddet op i den her sag. Derfor forventer jeg at få svar på alle mine spørgsmål. Men vi vil helt sikkert også ende med at stille nye spørgsmål, og så må vi se, om der foreligger forhold, vi skal gå videre med,« siger hun.

Christian Ingemann Nielsen er i dag ansat som særlig rådgiver for Carl Holst i Forsvarsministeriet.