Kom med til »åben ø«: »Vi er landets tredjestørste attraktion efter Tivoli og Bakken«

Lørdag er der mulighed for at opleve alt fra kunst til ølbryggeri, når flere af Refshaleøens virksomheder åbner for nysgerrige københavnere. Det sker i og omkring de gamle B&W-haller, hvor man også kan høre om fortidens skibsbyggeri.

Madmarkedet Reffen er efterhånden blevet et fast udflugtsmål for københavnerne. På lørdag kan man desuden komme inden for på flere af de mange arbejdspladser på Refshaleøen – og få sig et måltid på madmarkedet, som lukker for sæsonen denne weekend. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reffen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Refshaleøen er for længst blevet et sted, københavnere med hang til god mad, udsigt til vand og reminiscenser af gammel industri valfarter til.

Nu er der også mulighed for at komme ind bag facaden hos nogle af de mange virksomheder, der holder til på og ved det gamle B&W-værft.

Det sker lørdag med arrangementet »Åben Ø«. Her kan man opleve alt fra bylandbrug til kunstværksteder, lys- og videoinstallation, kunsttur for børn, livemusik og ølbryggeri.

»Vi har jo mange gæster herude normalt – jeg tror, vi er oppe på omkring to millioner om året. Det betyder, at vi er landets tredjestørste attraktion efter Tivoli og Bakken. Men vi vil gerne vise, at Refshaleøen også er et sted, hvor mange går på arbejde og producerer ting,« siger Nikolaj Heltoft, kommunikationschef for Refshaleøens Ejendomsselskab, som ejer de 53 hektarer af øen, hvor B&Ws gamle værft ligger.

Copenhell og grønne fingre

Da skibsproduktionen sluttede med B&Ws konkurs i 1996, var der cirka 1.800 medarbejdere tilbage på øen. Men i dag er tallet faktisk højere, fortæller Nikolaj Heltoft.

»Vi har omkring 2.000 arbejdspladser herude, og vi vil gerne vise, at det ikke kun er en underholdningsø. Vi har også en masse steder, hvor man ikke bare vader ind til daglig,« tilføjer han.

2.000 mennesker arbejder i dag på Refshaleøen. Da B&W-værftet lukkede i 1996, var der cirka 1.800 ansatte. Fold sammen
Læs mere

Lørdag kan man for eksempel komme bag om Copenhell til et særarrangement om festivalen, der finder sted på øen, mens børn kan blive vist rundt på Copenhagen Contemporary. De øltørstige kan gå om bord i mikrobryg hos Baghaven, og er man på jagt efter noget grønt, er der råd at hente hos Byens Plantetorv i de store, rå lokaler. .

Hertil kommer Skabelonloftet, som ligger i det gamle værft. Her holder blandt andre arkitekter, kunstnere, filmskabere og fotografer til. På dagen er der rig mulighed for at udforske loftet.

Den stolte tradition

Historien om Refshaleøen er som bekendt også historien om skibsbyggeri. B&Ws skibsværft producerede næsten 1.000 stålskibe fra 1872 til konkursen i 1996. Den historie dykker Refshaleøens Ejendomsselskab ned i med film fra værftets gamle dage.

»Det betyder samtidig, at man kan møde os og høre om, hvad vi går rundt og laver til daglig. Det er jo en kulturindustriarv, vi har med at gøre herude,« siger Nikolaj Heltoft og understreger, at det er lejerne, som har taget initiativ til Åben Ø-arrangementet og ikke ejendomsselskabet.

Byens Plantetorv er et af de nyere foretagender på Refshaleøen. Her kan man købe planter, der egner sig til at bo (og gro) i lejligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Refshaleøen.

Refshaleøen er ifølge den aktuelle kommuneplan »officielt perspektivområde til byudvikling fra tidligst 2031«. Derfor er der endnu ikke konkrete planer om boligbyggeri på værftsgrunden, fortæller han.

»Det er jo et helt særligt sted med en volumen, som gør, at her er plads til nogle ting, der er svære at have andre steder. Men fremtiden afhænger selvfølgelig af, hvad man på Rådhuset mener, at der på sigt skal ske på Refshaleøen. Kommuneplanen siger, at vi skal passe på kulturhistoriske miljøer som det gamle værft, og det er absolut også vores udgangspunkt,« siger Nikolaj Heltoft.

Fyraften på det gamle B&W-værft, som man også kan blive klogere på i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Efter planen er det kun den første ud af mange gange, at Refshaleøen åbner endnu mere for nysgerrige københavnere. Efter planen skal Åben Ø være en årligt  tilbagevendende begivenhed.

Det er også i denne weekend, at madmarkedet Reffen tager afsked med sommeren – og samtidig tager hul på en oktoberfest med fuld gang i ølhanerne.

Det kan du læse mere om her.