Opinion: Slog forebyggelse Christian ihjel?

Klaus Kjellerup: I den chokerende artikelserie »I lægens hænder« om 1-årige Christian, som døde af at have slugt et batteri – trods mange lægers mulighed for at forhindre dette – kommer Berlingske nu ind til noget centralt: at læger er bedre til at tale med patienter fra deres egen sociale baggrund, end de er til at tale med patienter fra en anden (læs: lavere) social baggrund end deres egen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den chokerende artikelserie »I lægens hænder« om 1-årige Christian, som døde af at have slugt et batteri – trods mange lægers mulighed for at forhindre dette – kommer Berlingske nu ind til noget centralt: at læger er bedre til at tale med patienter fra deres egen sociale baggrund, end de er til at tale med patienter fra en anden (læs: lavere) social baggrund end deres egen.

Dette forhold er givetvis en meget stor del af årsagen til den såkaldte »ulighed i sundhed«, der kan aflæses i statistikkerne.En stor medskyld for Christians død skal imidlertid findes et andet sted – nemlig i regeringens og sundhedsvæsenets stigende fokus på forebyggelse. Hvordan det? Det lyder jo så fornuftigt med forebyggelse – men er det fornuftigt? Eller giver mere forebyggelse i virkeligheden dårligere kvalitet i helbredelsen? Som to forbundne kar?

Administratorerne i det såkaldte »public health« fører for tiden en koordineret og målrettet hetz imod folk som Christians forældres livsstil. Trygt siddende bag skrivebordene – bevæbnede med tal og statistikker – på passende lang afstand fra lægerne og patienterne i frontlinien, dér sidder ledelsen af »public health« og udslynger fatwaer imod underklassens livsstil: »Hold op med at ryge og drikke – hold op med at spise sødt og fedt – hold i det hele taget op med at nyde – så bliver I lykkelige,« lyder det.

Man lobbyer ihærdigt regeringen til at stramme grebet over for underklassen – som seniorforsker Knud Iuel fra Statens Institut fra Folkesundhed siger i samme artikel: »Regeringen må tage fløjlshandskerne af i forhold til rygning og alkohol. Dette vil give helbredet blandt samfundets svageste et kæmpe løft«.

Jeg nærer ingen lyst til at se, hvad der gemmer sig under fløjlshandskerne. Man fornemmer her en afgrundsdyb uvidenhed om »almindelige« menneskers liv og vilkår.

Og det er en grotesk holdning i betragtning af, at 1-årige Christian netop døde mellem hænderne på lægerne, fordi nogle af dem brugte mere tid på at moralisere over hans forældres tobaksrygning end på at lytte efter, hvad forældrene sagde: At drengen måske havde slugt et batteri. Havde de lyttet i stedet for at »forebygge«, havde Christian været i live i dag.

Men desværre har sundhedsadministratorerne med en art kollektiv hjernevask bildt sig selv ind, at man »hjælper« underklassens uvidende stakler ved at tvinge dem til at leve, som man selv gør.

Ved de ikke, at man ikke kan hjælpe andre mennesker uden et minimum af respekt for deres ret til at leve det liv, de ønsker?
Ideen om at »hjælpe« de svageststillede til den »rigtige« livsstil med forbud, forebyggelse og afgiftsstigninger, er ydmygende for dem, der skal modtage denne »hjælp«.

Og den fører altid til det modsatte resultat end planlagt – den fører til mere ulighed og til stigende udstødelse. Forebyggelse, forbud og afgiftsstigninger sparker Christians forældre endnu længere ned ad den sociale rangstige, hvorfra de får endnu sværere ved at trænge igennem over for sundhedssystemet.

Er det mon ikke snart på tide, at sundhedsministeren og sundhedsadministratorerne indser, at man kun skaber ulykke ved at ændre på »kunderne«? Det er jo systemet, der skal »forebygges«, så det passer til patienternes behov – ikke omvendt.

Christians ulykkelige død er et vink med en vognstang til os alle om, hvorfor vi har den store statistiske ulighed i sundhed. Det har vi, fordi folk er forskellige. Havde lægerne fundet batteriet i Christian, havde han kunnet se frem til at leve et sjovt liv til 75-års alderen – ganske vist tre år kortere end en dreng fra Nordsjælland. Nu blev han i stedet kun 14 måneder gammel og vejer således endnu tungere i denne statistik. Tak, »forebyggelse«.