Missilkrise eller ej: Det er en god idé at investere i Sydkorea

Global økonomi. Der er reelt ingen løsning på krisen i Korea. Men det er en kendsgerning, at Sydkorea har haft held til at overleve i et miljø med konstante trusler.

Nordkoreas seneste prøveaffyringer har fået både naboerne i Sydkorea og USA op i det allerhøjeste alarmberedskab – men sydkoreanerne har tidligere bevist, at de er i stand til at skabe enorme økonomiske fremskridt trods konstante trusler. Arkivfoto: Yeon-Je Jung/AFP Fold sammen
Læs mere

Med den igangværende atomare nervekrig mellem Pyongyang i Nordkorea og Washington, D.C. i USA kan tanken om at investere i Sydkorea virke selvmodsigende for virksomheder.

Men da de kinesiske investeringsprioriteter er på vej i en anden retning, er der gode argumenter for, at danske og andre skan­dinaviske selskaber bør overveje de muligheder, der er i Sydkorea.

Sydkorea var engang et gråt udviklingsland, men er i dag et dynamisk og kulturelt avanceret samfund, der sætter standarden for industri, videnskab, uddannelse og gode erhvervsvilkår i Asien.

I løbet af blot tre årtier er Sydkorea gået fra at være en ressourcefattig økonomi med lave indtægter til i dag at være et velstående og konkurrencedygtig økonomi inden for bildele, skibsbyggeri, kemikalier, stål og højteknologiske løsninger. I dag er Sydkorea den 11. største økonomi i verden og medlem af G20.

Der er allerede over 17.000 udenlandske selskaber i Sydkorea.

De tiltrækkes bl.a. af et velfungerende investeringsmarked, som har åbnet landet for udenlandske investorer, og giver adgang til Sydkoreas i forvejen avancerede industrigrene.

En lokal arbejdskraft, som er yderst veluddannet og har en af de højeste andele af bacheloruddannede i OECD. Dertil kommer, at de sydkoreanske forbrugere er kvalitetsbeviste og har en stærk købekraft.

En række af Koreas største selskaber såsom Samsung Electronics, LG Electronics og Hyundai Motor har opbygget en global værdikæde med stærke og dybe relationer til Kina og Japan og driver samtidig den globale udvikling inden for vigtige in­dustriklynger såsom elektronik og bil­industrien.

Et godt erhvervsklima understøttes endvidere af stærke handelsrelationer til resten af verden.

Sydkorea var det første land, der underskrev en ny type handelsaftale med EU, som rækker betydeligt længere end nogen tidligere aftale, hvad angår ophævelse af handelsbarrierer. Og nu seks år efter vedtagelsen er eksporten fra EU til Sydkorea øget med over 55 procent, og europæiske selskaber har sparet mere end 20 milliarder kroner på suspenderede eller nedbragte toldsatser.

Virksomheder og investorer bør naturligvis ikke ignorere den helt oplagte risiko, som Pyongyang udgør. Nordkoreas vedholdende bestræbelser på atomområdet og den evindelige sabelraslen er en sikkerhedsrisiko, der bør tages alvorligt.

Men konflikten fortjener også at blive sat lidt i perspektiv. Ingen af siderne ønsker en krig. Pyongyang ved, at enhver krig med USA vil føre til regimets sammenbrud.

For Kina vil en krig være et geopolitisk mareridt med sandsynligheden for en amerikansk sejr efterfulgt af amerikanske militærbaser tæt ved den kinesiske grænse.

Alle parter har derfor et stærkt incitament til at undgå en konflikt og søge en diplo­matisk løsning, når alt kommer til alt. Men der er ingen enkel løsning på konflikten med Nordkorea.

Et forsøg på at tvinge Kina til at opgive forestillingen om at tilgodese begge parter og tvinge Pyongyang til at trække sig tilbage er formentlig den bedste af de få givne muligheder.

På trods af det øjeblikkelige trussels­billede må man holde sig én ting for øje: Sydkorea har i årtier haft held til at overleve – ja, faktisk skabe vækst og blomstre – i et miljø, hvor krig har været en konstant trussel.

Sydkorea har de seneste årtier skabt et moderne og velstående samfund, som på trods af det øjeblikke trusselsbillede, rummer store muligheder for investorer og virksomheder.

Oversættelse: Lars Rosenkvist