Vismænd anbefaler stram finanspolitik og lavere skatter

Det er fornuftigt at stramme finanspolitikken nu, hvor bedre tider er på vej. Sker det ikke, vil Danmark få større underskud end tilladt af EU og den danske budgetlov. Det er også fornuftigt at sænke topskatten og øge jobfradraget, hvis det finansieres med lavere offentligt forbrug, fastslår vismændene.

Foto: ERIK REFNER. De økonomiske Vismænd tror, at der kommer overskud på den såkaldte strukturelle saldo herhjemme. Det er en betydeligt mere positiv vurdering end finansminister Claus Hjort Frederiksen lægger for dagen.
Læs mere
Fold sammen

Det pibler frem med gode tegn i dansk økonomi, som er på rette spor. Ikke bare her og nu, men også på længere sigt og frem til 2015 eller længere endnu, hvor der er udsigt til stigende beskæftigelse og færre som lever af økonomisk hjælp fra det offentlige.

Det de økonomiske vismænd, som fremhæver dette i deres nye analyse af dansk økonomi.

Vismændene tror faktisk, at der kommer overskud på den såkaldte strukturelle saldo herhjemme. Det er en betydeligt mere positiv vurdering end finansminister Claus Hjort Frederiksen lægger for dagen. Han venter således, at der kommer et strukturelt underskud lidt over de tilladte 0,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i år og kun lidt under til næste år.

Men det overskud, som vismændene forudser, er ikke nogen invitation til at lempe finanspolitikken og bruge løs af penge på alle mulige velfærdsydelse, sådan som det straks bliver udlagt af fagbevægelsen og flere andre herhjemme.

Vismændene siger faktisk, at det er godt at stramme finanspolitikken op nu, sådan som regeringen også lægger op til.

Strammes finanspolitikken ikke, vil både den faktiske og strukturelle saldo bliver større end budgetloven og EU tillader, fremgår det af rapporten fra vidmændene.

En neutral finanspolitik uden stramninger vil også få beskæftigelsen og lønpresset til at stige mere end ellers, hvilket giver nogle kortsigtede fordele, men er en ulempe på længere sigt, fremfører vismændene.

Vismændene skriver også, at regeringens planlagt omlægninger af skatten, hvor topskatten sættes ned fra 15 til ti procent og jobfradraget øges med otte procent point, er en god ting for dansk økonomi.

Det vil øge beskæftigelsen og velstanden på sigt, hvis det finansieres med et lavere offentligt forbrug. Lavere skatter vil også øge produktiviteten og styrke den private sektor, viser beregninger i rapporten.