Vismænd ser faresignaler på boligmarkedet

Priserne på både lejligheder og huse vil fortsætte op i de kommende år og der er nu en reel fare for, at udviklingen løber løbsk, lyder det advarende fra de økonomiske vismænd.

Vismændene venter, at de markante prisstigninger på lejligheder i København vil brede sig til andre dele af boligmarkedet og især enfamiliehuse i og omkring København. Derfor venter de samlede prisstigninger på 5,5 procent i år på boligmarkeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet er på vej mod mere farlige tider. Det vurderer de økonomiske vismænd i deres nye analyse af dansk økonomi.

Her skriver de ordret, at der er fare for et »opskruet prisniveau, som er ude af trit med de grundlæggende økonomiske forhold. og med risiko for pludselige, fremtidige fald i priserne til følge.«

Vismændene venter, at de markante prisstigninger på lejligheder i København vil brede sig til andre dele af boligmarkedet og især enfamiliehuse i og omkring København. Derfor venter de samlede prisstigninger på 5,5 procent i år på boligmarkeder.

De konstaterer også, at salgstiderne for lejligheder nu er lavere end før krisen startede og at salgspriserne i København er steget omkring 45 procent og med 25 procent i Aarhus. Særlig stærkt er det gået i starten af i år, hvor kvadratmeterpriserne i København er steget omkring otte procent, så de nu ligger tæt på 40.000 kroner per kvadratmeter.

De store prishop skyldes især den lave rente, fremfører vismændene, men før eller siden vil renten stige. Det vil lægge et nedadgående pres på boligpriserne og øge renteudgifterne for boligejere, der har lån med variable renter. Det kan føre til en opbremsning i det private forbrug, som svækker hele dansk økonomi, fremhæver vismændene.

De ser dog tegn på, at tingene er begyndt at gå lidt langsommere på det sidste hvor udbuddet af boliger i København er begyndt at stige og liggetiderne ikke længere falder.

For hele landet venter vismændene, at boligpriserne stiger med 5,5 procent i år, 3,0 procent til næste år og  med bare 2,5 procent i 2017.