Virksomhedernes produktion dykker

Læs mere
Fold sammen
De danske virksomhederne får mindre at lave og industriproduktionen falder. Til gengæld gløder pengene i lommerne på forbrugerne, og det er med til at holde den danske økonomi oppe.

Sådan lyder kommentarerne fra en række økonomer efter at der i går kom nye tal, som med al tydelighed viser, at udviklingen i den danske økonomi er delt i to

På minussiden tæller, at en ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at industriproduktionen faldt med 3,2 pct. fra september til oktober. Det skuffer eksperterne, der bemærker, at der først og fremmest er tale om en faldende omsætning på hjemmemarkedet. Derimod steg omsætningen på eksportmarkederne, hvilket primært skyldes en øget energiproduktion.

Chefanalytiker i Danske Bank Steen Bocian understreger, at industriproduktionen kan svinge meget fra måned til måned, og tallene skal derfor tages med et gran salt, men de viser, at industrien har vanskelige vækstvilkår med den svage dollar, mens servicesektoren er i fremgang.

Senioranalytiker i Nordea Jes Asmussen mener, at tallene fra Danmarks Statistik er en lille påmindelse om, at der stadig er store usikkerheder forbundet med det økonomiske opsving.

- Det er specielt meget overraskende, at det er omsætningen på hjemmemarkedet, der har det svært, mens omsætningen på eksportmarkederne klarer sig godt. BNP-tallene for 3. kvartal som kom i forrige uge pegede på det stik modsatte, siger Jes Asmussen, der bestemt ikke vil afblæse opsvinget som følge af de faldende produktion i industrien.

Stor dankortomsætning

Både Danske Bank og Nordea hæfter sig ved, at privatforbruget stadig er i lystig fremgang. Det blev i går bekræftet på to fronter.

Danske familier har for alvor fået mod på at købe ny bil. Salget af personbiler steg i november med 30 pct. i forhold til samme måned i fjord, og De Danske Bilimportører forventer, at samlede salg af personbiler i år vil runde 120.000.

Nye tal fra Dankort a/s viser, at dankortomsætningen i november blev på 17,2 mia. kr. Det er en stigning på 2,2 mia. kr. eller 15 pct. mere end samme måned sidste år. Den reelle stigning var dog kun på 11 pct., fordi der i år var en måned mere, hvor butikkerne kunne holde åbent.

- Dankortomsætningen er en glimrende indikator for forbrugsudviklingen. Det forbrugsdrevne opsving er godt i gang og med dagens tal tyder meget på, at det er fortsat i årets sidste måneder. Der er grund til at forvente et godt julesalg i år. Det er i hvert fald kommet godt fra start i november, siger Steen Bocian.

Regeringen fremlægger i dag sin økonomisk redegørelse med en prognose for udviklingen i den danske økonomi i de næste par år.