Vestager: Flere EU-lande mistænkes for at tilbyde skattely

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager skal undersøge beskyldningerne om, at Luxembourg er involveret i omfattende skattespekulation. Flere EU-lande er i søgelyset.

Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU: Det lille EU-land Luxembourg beskyldes for at hjælpe store selskaber med skattesnyderier, og det er nu op til EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, at undersøge, om det er rigtigt.

Luxembourg er allerede i EUs søgelys for at give virksomheder favorable skatteregler, så de sparer milliardstore summer i skat, fortæller Margrethe Vestager. Og det er ikke det eneste land, der undersøges.

»Kommissionen ser allerede på medlemslandes skatteaftaler, der kan favorisere virksomheder. Kommissionen har for nylig igangsat en formel undersøgelse af Irland, Holland og Luxembourg, og der er blevet sendt anmodninger om informationer af sted til andre medlemslande,« siger den danske konkurrencekommissær i en skriftlig udtalelse.

Flere internationale medier har på baggrund af lækkede revisionsdokumenter afsløret, at Luxembourgs skattemyndigheder angiveligt hjælper store selskaber som Amazon, IKEA og danske TDC med at slippe for at betale skat i de europæiske lande, hvor de driver forretning.

Margrethe Vestager understreger, at EU-Kommissionen endnu ikke har set al materialet igennem og at man på nuværende tidspunkt derfor ikke har lagt sig fast på en holdning til beskyldningerne. Hun pointerer, at skatteaftaler »som sådan er almindelig praksis« i EU-landene.

»Men hvis skattemyndighederne i et medlemsland accepterer, at skattegrundlaget for en bestemt virksomhed bliver beregnet på en favorabel måde, der ikke flugter med markedsbetingelserne, kan det give virksomheder en mere fordelagtig behandling end den, andre virksomheder normalt ville få under landets skatteregler. Det kan udgøre statsstøtte,« siger kommissæren.

I undersøgelsen af Luxembourgs skatteregler er fokus især rettet mod Vestagers chef, kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der i en årrække har været både finans- og premierminister i landet og som derfor kan have haft kendskab til skatteaftalerne.

Det har fået flere danske europaparlamentarikere til at erklære sig parate til at vælte Juncker. Men trods beskyldningerne kommer kommissionsformandens afgang næppe på tale, vurderer EU-professor Marlene Wind fra Københavns Universitet.

»Juncker kommer fra den store, konservative gruppe, EPP, og de er tilsyneladende ikke interesserede i at indlede en stor sag mod ham. Så konsekvenserne bliver næppe store, men som minimum bliver han nok nødt til at forklare Europa-Parlamentet, hvordan tingene hænger sammen,« siger hun.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) stoler trygt på, at EU-Kommissionen og Margrethe Vestager finder frem til, hvad der skal ske fremadrettet, når beskyldningerne er undersøgt til bunds.

»Hvis det passer, er der tale om noget, der må betegnes som ulovlig statsstøtte. Og det skal selvfølgelig undersøges meget nøje af EU-Kommissionen og håndteres ad den vej for at få afdækket, hvad konsekvenserne bør være, og hvordan vi kan forhindre, at det kan ske fremadrettet,« siger skatteministeren.

Jean-Claude Juncker selv forholder sig tavs, mens den luxembourgske premierminister, Xavier Bettel, fastslår, at Luxembourg ikke er et skatteparadis, der hjælper store selskaber til at snyde skattefar.

»Vi har ikke gjort noget forkert,« siger han.