Engelbrecht: Der skal penge i kassen

Skattely koster Danmark op mod fem mia. kr. årligt, men skatteminister Benny Engelbrecht (S) ønsker ikke at sige, hvor meget den nye aftale om bekæmpelse af skattely forventes at skaffe til skattekassen. Der skal dog penge i kassen, fastslår ministeren.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) præsenterer ny pakke til bekæmpelse af skattely, sammen med Astrid Krag (S), Rene Christensen (DF), Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Frank Aaen (Ø), Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er potentiale for at få flere milliarder kroner ekstra i skattekassen over de kommende år. Ifølge regeringens ekspertgruppe koster overførsler af aktiver til skattely Danmark 3-5 mia. kr. årligt, og nu er regeringen blevet enige med DF, SF og Enhedslisten om en række initiativer, der skal bekæmpe skattely og skatteunddragelse.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) ønsker dog ikke at sætte tal på, hvor meget han forventer at de nye tiltag vil indbringe i den danske skattekasse.

»Målet er selvfølgelig at opnå en større efterrettelighed - altså simpelthen få flere penge i kassen, men de penge vil vi gerne lige se komme ind først, før vi lægger os fast på et provenu. Så vi kan ikke lave en model, der kan sige hvor meget, det bliver. Men det er klart, at det bliver flere penge, end vi har fået i hus hidtil,« siger skatteministeren.

Tre af de blå partier, Venstre, Konservative og Liberal Alliance, er ikke med i aftalen, og for Venstres vedkommende skyldes det dels, at den nye aftale indeholder en bestemmelse om åbne skattelister, som virksomhedernes selskabsskat bliver offentliggjort.

Læs den indgåede aftale om bekæmpelse af skattely her.

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, har tidligere sagt, at virksomheder ud over selskabsskat også betaler en lang række andre skatter og afgifter, og derfor kan listerne ende som en offentlig gabestok, der giver et forkert billede af virksomhedernes samfundsmæssige rolle.

Men ifølge Benny Engelbrecht er de åbne skattelister et vigtigt element, der skaber transparens.

»Det er næsten selvforklarende, at de åbne skattelister er med til at skabe åbenhed og transparens. Hvem der ejer en virksomhed, hvor meget betaler den i skat, hvad er de økonomiske transaktioner -  at der er transparens omkring det er i sig selv med til at bekæmpe skattely, fordi så kan myndigheder, civile organisationer og pressen og alle mulige andre følge med, og det er noget af det, som i høj grad er med til at skabe opmærksomhed omkring problemstillingen,« siger Benny Engelbrecht.