Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Luxembourg har angiveligt været med til at facilitere nogle skatteaftaler, der hjælper store virksomheder med at slippe for at betale skat i andre EU-lande.
Og hvis det passer, er det »højst kritisabelt«, mener de Radikales gruppemand, Camilla Hersom (R).
»Jeg synes, sagen er direkte forstemmende, fordi det virker som om, der er foregået en reel forhandling mellem staten Luxembourg og de her selskaber om, hvordan man har kunnet omgå andre landes virksomhedsbeskatning. Og det - synes jeg ærlig talt - stiller Luxembourg i et rigtig dårligt lys, hvis det er sandt,« siger hun.
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har torsdag fastslået, at det bliver en opgave for EUs nyslåede konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, at finde ud af, om Luxembourgs skattemyndigheder systematisk har hjulpet virksomheder til at slippe for høje skattebetalinger. Og det er den helt rigtige fremgangsmåde, påpeger Camilla Hersom.
»Jeg tror, at hvis der er nogen, der kan rydde op i det, er det hende. Så nu vil der blive iværksat en undersøgelse, og så kan jeg slet ikke forestille mig andet, end at det vil give anledning til en gevaldig diskussion på EU-niveau.«
Margrethe Vestager står i den lidet misundelsesværdige situation, at hun samtidig skal undersøge sin egen chef, kommissionsformand Jean-Claude Juncker, der er tidligere stats- og finansminister i Luxembourg. Men det bliver ikke noget problem, fastslår den radikale gruppeformand.
»Jeg er personligt helt tryg ved, at det er hende, der gør det. Jeg ved, at hun har formatet og styrken til at drive det her igennem.«
Camilla Hersom vil afvente undersøgelsen og har derfor endnu ingen bud på, hvilke eventuelle konsekvenser sagen skal have. Men hun opfordrer til, at man på EU-niveau tager en diskussion af, hvordan man sikrer, at det fælles marked med fælles spilleregler ikke ender i et system, hvor man spekulerer i hinandens regler. Og for den radikale gruppeformand er det ikke afgørende, om der er tale om danske virksomheder eller ej.
»Jeg synes, at det, der er højst kritisabelt i denne her sag, er, at en stat spekulerer mod en andens stats skatteregler, og at det tilsyneladende er åbent for en forhandling med multinationale selskaber, der gerne vil føre pengene væk fra det land, hvor aktiviteterne er skabt.«
Ifølge Politiken, der torsdag skriver om sagen sammen med 26 internationale aviser, er danske TDC en af de virksomheder, der har udnyttet sig af tilbuddet fra Luxembourg. De lækkede dokumenter viser, at TDC i 2008 bad skattevæsnet i Luxembourg om hjælp, fordi Skat i Danmark satte spørgsmålstegn ved selskabets rentefradrag.