Tidligere topchef i Skat langer ud efter ejendomsvurderinger: »Sætter sig hos borgerne som en mistro«

De nye ejendomsvurderinger kan underminere tilliden mellem myndigheder og borgere, vurderer topchefen for Skat gennem en årrække – også på andre områder end skat. 

I de nye, foreløbige ejendomsvurderinger vurderes grundværdierne flere steder til at være højere end ejendomsværdierne. Det har vakt undren og frustration hos mange.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Balladen om de nye ejendomsvurderinger er ødelæggende for tilliden mellem skattevæsenet og danskerne og risikerer at smitte af på andre dele af relationen mellem borger og stat. 

Sådan lyder advarslen i Politiken fra tidligere direktør i skattevæsenet Ole Guldberg Kjær, der var ansat i skattevæsenet i næsten 40 år og var øverste chef fra 2001 til 2010. 

Han frygter, at mistilliden, som de skæve ejendomsvurderinger sår, bliver svær at rette op, og kalder det en samfundskontrakt mellem borger og skat, som brydes. 

Hans eget hus i Rudersdal Kommune er et af dem, der er ramt af en højere grundværdi end ejendomsværdi. Ejendommen er vurderet til 9,3 millioner kroner, mens grunden vurderes til at være 17,9 millioner værd i ubebygget stand. Og det giver ifølge Ole Guldberg Kjær ingen mening, for selvom hans grund er 16.000 kvadratmeter stor, må der ikke udstykkes eller bygges flere boliger på grunden.  

Særligt manglen på gennemsigtighed, når det gælder grundlaget for ejendomsvurderingerne, samt den mangelfulde information til skatteborgerne finder den tidligere skattedirektør problematisk.  

»Er der noget, jeg har arbejdet for som skattedirektør i mange år, så var det at gøre det enkelt for folk. Vi indførte muligheden for, at folk selv kunne taste oplysninger ind på telefonen. Vi digitaliserede selvangivelsen og forskudsopgørelsen. Vi lagde tallene helt åbent frem, og borgerne fik mulighed for selv at rette i dem. Her er det fuldstændigt skjult. Det er så langt fra den servicetanke, vi har haft i skattevæsenet, og det sætter sig hos borgerne som en mistro,« siger Ole Guldberg Kjær i Politiken.

Ikke nødvendigvis en fejl

Siden Vurderingsstyrelsen i sidste uge sendte de nye foreløbige ejendomsvurderinger for 2022 i luften, har det vrimlet med eksempler på bizarre vurderinger samt forvirrede og vrede boligejere. 

Ikke mindst fordi en lang række boligejere – ligesom Ole Guldberg Kjær – har fået nye grundværdier, der er langt højere end værdien af grunden og bygningen tilsammen. 

Ombudsmanden er nu gået ind i sagen og har bedt Vurderingsstyrelsen redegøre for den »kvalitetssikring«, der ligger bag de foreløbige ejendomsvurderinger. 

Men der er ikke nødvendigvis tale om fejl, når grundværdierne er højere end ejendomsværdierne, har både Vurderingsstyrelsen og skatteminister Jeppe Bruus (S) slået fast. Fremover beskattes danskernes grunde ikke af det, de bliver brugt til, men ud fra »bedste økonomiske anvendelse«, lyder forklaringen. 

Det er helt urimeligt og bør give anledning til at ændre loven, lyder kritikken nu i Berlingske fra flere sider

»Jeg synes ikke, man skal betale mere i grundskyld end naboen, bare fordi man er beliggende på en grund, hvor man gerne må have et større hus. Det tror jeg simpelthen ikke, der er nogen, der forstår logikken i,« siger Henning Boye Hansen, skattespecialist og partner i BDO Danmark, til Berlingske

Tidligere skattedirektør Ole Guldberg Kjær foreslår i Politiken, at man udskyder ejendomsvurderingerne et år, så man kan få 2020-vurderingerne på plads og komme i dialog med borgerne.