Saxo Bank trækker følehornene til sig

Saxo Bank vil købe en bank men ikke i traditionel forstand. Banken vil derimod købe sig til et banksystem, der giver de eksisterende kunder mulighed for at betale regninger, have en pensionsopsparing og den slags.

Foto: Peter Helles Eriksen/ Scanpix. Saxo Bank er på udkig efter et banksystem, der giver de eksisterende kunder mulighed for at betale regninger, have en pensionsopsparing osv, fortæller adm direktør Lars Seier Christensen (tv), her sammen med de øvrige Saxo Bank-direktører Kim Fournais, Eric Rylberg og Karsten Poulsen.
Læs mere
Fold sammen
Saxo Bank vil gerne overtage en dansk bank eller dele af en dansk bank, men det er slet ikke på tale at købe en helt traditionel bank og drive den. Det fastslår Saxo Banks administrerende direktør Lars Seier Christensen.

"Det vi kigger lidt på, er ikke at lave en traditionel bank. Det paradoksale er, at vi har en masse meget komplicerede ting omkring trading, mens vi mangler de mere banale ting. Hvis en kunde har en konto hos os, så ser vi gerne, at han også kan have sin pensionsopsparing eller et andet opsparingsarrangement, kan betale sine regninger, have et kreditkort og sådan nogle ting. Det vil sige, vi mangler den ret basale bankinfrastruktur," siger Lars Seier Christensen.

Han forklarer, at Saxo Bank absolut ikke har planer om at drive et større filialnet. Mindre kontorer i tre-fire af de største danske byer, hvorfra bankens folk kan sælge investerings- og opsparingsprodukter kan derimod komme på tale. Det er heller ikke planen at låne penge ud til kundernes projekter.

"Vi skal ikke ud og være nettoudlåner i stor stil, men udlån kan komme på tale som en naturlig del af et kundeforhold. En kunde har måske penge i nogle aktiver og har brug for penge i anden sammenhæng. Det vil være lån til folk, der har en positiv nettoopsparing, så vi skal ikke låne ud til virksomheder og den slags," forklarer Lars Seier Christensen.

Søger blot infrastrukturen
Ideen er altså at få adgang til bankernes infrastruktur, så de eksisterende kunder kan få tilbudt flere produkter, uden Saxo Bank af den grund løber en stor risiko. Lars Seier Christensen kan se to løsninger på det problem:

"Vi kan signe op til en af de tre store datacentraler, eller vi kan finde et passende pengeinstitut, som allerede har den infrastruktur, vi søger, og har en kritisk masse på den," siger han.

Hvis det kommer til køb af et pengeinstitut, så bliver det ifølge direktøren et "ret lille pengeinstitut". En anden mulighed er, at købe de interessante dele af et institut, som er havnet eller havner hos afviklingsselskabet Finansiel Stabilitet.

"Det er ikke noget, der ligger afsindigt højt på vores prioriteringsliste, men det er lidt købers marked i øjeblikket, så vi vil godt bare løbende følge udviklingen. Man kan forestille sig, at vi bliver en del af en større pakke, hvis et af de institutter, der med jævne mellemrum kommer ind i Finansiel Stabilitet, splittes op. De traditionelle banker kan måske se nogle kunder, som er meget interessante for dem, mens de allerede har den infrastruktur, som vi leder efter," siger Lars Seier Christensen.

Spekulationer om større køb
Det er blot to uger siden, at hans meddirektør og medstifter af Saxo Bank, Kim Fournais, gav udtryk for, at Saxo Bank var på jagt efter en dansk bank.

»Det handler om, at der skal ske en konsolidering i den danske banksektor, og her vil vi godt spille en meget aktiv rolle. Volumen er nemlig utroligt vigtig i den her sektor. Vi har mange flere ting, vi godt vil lave i Danmark end det, som vi foretager os i dag,« sagde Kim Fournais.

Det skabte spekulationer om, hvilke banker der kunne være på tale, hvor især Amagerbanken kom i spil. Kim Fournais ønskede ikke at gå i detaljer, men anførte, at Saxo Bank kan konkurrere med de mere klassiske banker, når "nogle brikker er faldet på plads".

»Der er enorme muligheder nu, ja faktisk er det en hel unik situation for sådan nogen som os, der er pænt polstrede, og som ikke vil kannibalisere på en eksisterende klassisk bankforretning i tilfælde af et opkøb,« sagde Kim Fournais.

Saxo Bank låner ikke penge ud, og kan derfor ikke sammenlignes med andre banker i Danmark. Banken lever hovedsageligt af den online-handelsplatform, som investorer verden over bruger, når de skal handle værdipapirer af forskellig slags og ikke mindst valuta.