Saxo Bank sætter spurten ind efter danske privatkunder

Saxo Bank blæser til angreb i den danske finanssektor, hvor den vækstsultne bank går benhårdt efter snarest muligt at få fingrene i en detailbank – eller måske flere. »Vi er mere lean and mean end nogensinde før,« siger administrerende direktør og storaktionær i Saxo Bank, Kim Fournais.

Foto: Charles Platiau / Reuters.
Læs mere
Fold sammen
Her få uger og dage før Team Saxo Bank-rytterne sætter sig i sadlen i årets udgave af Tour de France, træder storsponsoren Saxo Bank op på den store klinge og blæser til et snarligt angreb i den hjemlige danske finanssektor.

Banken »har så gode ben«, at administrerende direktør, medstifter og storaktionær i banken, Kim Fournais, ikke tøver med at melde endog særdeles offensivt ud i forhold til planerne i den nærmeste fremtid på den danske bankscene.

»Det handler om, at der skal ske en konsolidering i den danske banksektor, og her vil vi godt spille en meget aktiv rolle. Volumen er nemlig utroligt vigtig i den her sektor. Vi har mange flere ting, vi godt vil lave i Danmark end det, som vi foretager os i dag,« siger han til Berlingske Business.

Ingen klassisk bank
Saxo Bank er en enestående succes i den danske finansverden, men skal trods navnet ikke sammenlignes med de klassiske banker, da Saxo Bank ikke har udlån på bøgerne, men hovedsageligt lever af den online-handelsplatform, som investorer verden over bruger, når de skal handle værdipapirer af forskellig slags.

Men Saxo Bank vil mere end det og ser store muligheder for at kombinere bankens teknologiske kompetencer og værktøjer med mere klassisk bankdrift, hvor man låner penge ud til privatpersoner og virksomheder. De første skridt er taget efter købet af flere kapitalforvaltningsselskaber, hvor Saxo Bank har fået adgang til nye produkter og tjenester, som kan tilbydes folk, der ønsker at forrente deres formue bedst muligt.

Men nu er tiden moden til at gå skridtet videre, og Berlingske Business erfarer, at der er tæt og fremskreden dialog med flere danske banker, som Saxo Bank mener vil være den perfekte platform for yderligere vækst.

»Vi er mere lean and mean end nogensinde før, og vi ønsker at drage fordel af de muligheder, som vi ser pt. Der er enorme muligheder nu, ja faktisk er det en hel unik situation for sådan nogen som os, der er pænt polstret, og som ikke vil kannibalisere på en eksisterende klassisk bankforretning i tilfælde af et opkøb,« siger Kim Fournais.

Han siger direkte, at Saxo Bank skal have en klassisk detailbank ind under sine vinger, hvis den skal forfølge sin strategi og fortsætte den lønsomme vækst.

»Jeg kan ikke gå i detaljer med noget, men vi arbejder aktivt på, at nogle ting skal falde på plads. Men når det er sagt, så er det vigtigt for mig at understrege, at vi vil gøre os ekstra umage for ikke at begå fejl i forbindelse med en transaktion. Vi har ikke en lånebog i dag, og vi ønsker ikke at risikere alt det, vi har bygget op, fordi vi overtager en fundamentalt usund lånebog,« siger den ene af de to stiftere af virksomheden. Den anden er Lars Seier Christensen, der også har titel af administrerende direktør.

Seks-syv mia. værd
Tilsammen ejer de små 63 pct. af aktierne, resten er fordelt på hænderne hos medarbejdere og opkøbte virksomheder, mens den amerikanske kapitalfond General Atlantic er næststørste aktionær med en andel på 22 pct. Saxo Bank vurderes til at være i omegnen af seks-syv milliarder kroner værd.

Med Kim Fournais’ egne ord ønsker man ikke at rende rundt og slukke ildebrande i kølvandet på et opkøb. Han ønsker ikke at fortælle nærmere om, hvad det er, man er på jagt efter.

Spørger man i corporate finance-miljøet i København, peges der fra flere sider på Amagerbanken som et oplagt match af mange årsager.

Den har en vis størrelse, den er beliggende i København, hvor der er mange velhavende mennesker, den ligger pt. og sejler rundt i ingenmandsland pga. stor usikkerhed om fremtiden, den er uofficielt til salg gennem FIH, der har arbejdet på et salg siden sidste efterår, og så er den billig grundet den vakkelvorne lånebog, hvor ejendomssektoren fylder skræmmende meget.

For tungt med småkøb
Hos bankanalytiker Torsten Bech fra LD Markets bides der mærke i, at hvis Saxo Bank skal ud og købe en række mindre banker, vil det være en tung og svær proces, så man vil formodentlig foretrække et større opkøb i ét hug.

»Vi har ingen dækning på Saxo Bank, så det vil være svært for mig at pege på navngivne banker, som vil være oplagte for dem at købe. Men de har formodentlig brug for en stærk kundebase og en distributionsplatform, og så vil de mindste banker blive valgt fra. De største banker i Danmark er nok for store for dem, og så lander vi på en bank i den mellemstore størrelse,« siger Torsten Bech fra LD Markets.

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger er det vigtigste for Saxo Bank hverken størrelse, et stort filialnet eller en beliggenhed tæt på København. Bankens ledelse lægger vægt på at få fingrene i en bank, hvor de klassiske, konservative bankdyder er i højsædet hos bankens ledelse og medarbejdere.

Så man er på jagt efter en stabil bank, der kan sin bankdrift og kreditgivning på fingerspidserne, og som aldrig tager større ricisi, end at bankens balance til enhver tid vil være kernesund. Tanken er så, at Saxo Bank kommer ind og supplerer med nogle andre kommercielle input, et »sense of urgency«-gen og en unik teknologisk platform, som er vant til at håndtere kunder online. Kort fortalt; skal basis være på plads – og ingen ubekendte i lånebøgerne – så skal Saxo Bank nok sætte tempo på vækstplanerne.

Pæn krigskasse
»Vi tror godt på, at vi kan konkurrere med de klassiske banker. Men inden det kommer så langt, er der nogle brikker, der skal falde på plads,« siger Kim Fournais.

Det er uklart, hvor stor en krigskasse Saxo Bank har at købe banker for, men baseret på den nuværende indtjening og balance skulle et opkøb på den gode side af to mia.kr. være muligt. Banken kan formodentlig også købe en dyrere bank, hvis man kan få storaktionæren General Atlantic til at komme med opkøbskapital. Den mulighed har Lars Seier Christensen også tidligere luftet i dagbladet Børsen.