Sandhedens time for euroen

Eurolandenes regeringer holder vejret, efter at Grækenland søndag morgen lovede at gennemføre de nye stramninger, som EU og IMF har krævet, og efter at EUs finansministre i går eftermiddag indvilligede i, at man sammen med Valutafonden stiller op til 120 mia. euro eller 900 mia. kr. til rådighed for grækerne over en treårig periode.

Foto: THOMAS LOHNES
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen.

Når markederne åbner i dag, vil det vise sig, om investorerne har tillid til eurolandenes handlekraft, herunder til, om Tyskland vil ratificere den græske hjælpepakke, eller om euroen vil fortsætte med at falde og renterne blive ved med at stige på f.eks. de portugisiske statsobligationer. Ifølge finansminister George Papaconstantinou har Grækenland lovet at gennemføre nye budgetnedskæringer på 30 mia. euro, eller 225 mia kr., over en treårig periode, idet det samlede beløb svarer til 13 pct. af det græske BNP.

»Til gengæld kan vi nu få orden i eget hus, og vi kan beskytte os mod markederne,« sagde han, inden han i går ilede til Bruxelles for at få Eurogruppens formelle godkendelse af EU's seneste hjælpepakke.

Ifølge finansministeren vil grækerne imidlertid vende tilbage til det åbne lånemarked, så snart budgettet er kommet på plads, og tidshorisonten er her »så snart som muligt«. De nye stramninger betyder, at momsen sættes i vejret med 10 pct., og at offentlige lønninger og pensioner fastfryses i tre år, skriver Børsen.

Desuden bortfalder den 13. og den 14. månedsløn, som en lang række offentligt ansatte grækere får.