Grækenland skal spænde livremmen ind

Med en statsgæld på 300 milliarder euro er Grækenland tvunget til selv at tage drastiske midler i brug for at opnå en låneaftale med EU og IMF.

Det truende græske statsbankerot ser ud til at være afværget med udenlandske hjælpepakker. Men markedet er stadig nervøst. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Athen: Grækenland planlægger voldsomme budgetnedskæringer i løbet af de kommende år med det formål at begrænse det offentlige underskud til mindre end tre procent af bruttonationalproduktet (BNP).

- Nedskæringerne vil nå op på 30 milliarder euro over tre år, siger finansminister George Papaconstantinou, efter at premierminister George Papandreou har meddelt, at en lånepakke er blevet aftalt med EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Papaconstantinou siger, at nedskæringerne vil gøre det muligt for regeringen at nedbringe det offentlige underskud fra næsten 14 procent sidste år til EU-grænsen på tre procent af BNP med udgangen af 2014.

Underskuddet vil blive reduceret til 8,1 procent i år, og det vil stadig falde, inden de 2,6 procent opnås i 2014. Samtidig vil Grækenlands nationale gæld stige fra 133 procent af BNP i år for at kulminere med 149 procent i 2013, inden det så igen begynder at falde i 2014.

Eneste mulighedFor at gennemføre budgetnedskæringerne skrotter den græske regering bonuslønningerne i den 13. og 14. måned til offentligt ansatte samt til pensionister fra både den offentlige og den private sektor.

Den græske moms, der i øjeblikket ligger på 21 procent, vil komme til at stige med en til to procentpoint. Ulovligt byggeri, hvilket er meget udbredt i landet, vil blive beskattet.

Papaconstantinou siger, at nedskæringer og skattestigninger er den eneste mulighed for at redde landet, som er truet af statsbankerot med en statsgæld på næsten 300 milliarder euro.