Nordea-økonom: Græsk aftale skaber ro

Aftalen om Grækenland sender grækerne på en hård, men nødvendig hestekur - og det kan måske lette presset på andre økonomier, vurderer økonom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er vældig godt, at der nu er en aftale på plads om Grækenlands økonomi, og at der er handlet hurtigt. Spændende i de kommende dage bliver nu at se, om aftalen letter presset på andre økonomier som Portugal og Spanien.

Det mener cheføkonom Helge J. Pedersen, Nordea, efter at Grækenland, EU og den internationale valutafond IMF søndag kunne fremlægge en aftale. Den sikrer Grækenland store lån, men kræver også store økonomiske ofre fra græsk side.

- Det bliver en alvorlig økonomisk hestekur Den græske økonomi kommer til at leve på smalkost i de kommende mange år, siger Helge J. Pedersen.

Han skynder sig at tilføje, at den barske kur i Grækenland også var nødvendig.

Aftalen betyder ifølge Nordeas cheføkonom formentlig, at den økonomiske uro om Grækenland kan lægge sig. Når parter som IMF og EU's største økonomi, Tyskland, står bag aftalen, så er det en blåstempling, der kan berolige markedet.

- Finansieringsbehovet på kort sigt er dækket. Kun hvis der er fuldstændig mistillid til, at grækerne kan gennemføre aftalen, kan det give nye problemer, siger Helge J. Pedersen.

Han peger dog her på, at IMF vil følge udviklingen tæt og holde grækerne til planen.

Set fra dansk økonomi vil aftalen om Grækenland næppe få den store effekt, da det sydeuropæiske EU-land er et relativt lille eksportmarked for Danmark. Indirekte er vi dog blevet påvirket ved svækkelsen af euroen over de seneste måneder.

Det har godt nok styrket virksomhedernes konkurrenceevne i forhold til blandt andet USA, Storbritannien og Sverige, men også medvirket til stigende benzinpriser i takt med en styrket dollar.