Økonomer frygter større underskud

Regeringen forudser et underskud på de offentlige finanser, som går helt op til de grænser EU tillader. Men flere økonomer frygter, at underskuddene bliver større og Danmark dermed igen får en henstilling fra EU.

Regeringens nye skøn for dansk økonomi er for optimistiske og skuffer væksten bare en smule, kan det føre til et underskud på de offentlige finanser, der er større end EU tillader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Regeringens nye skøn for dansk økonomi er for optimistiske og skuffer væksten bare en smule, kan det føre til et underskud på de offentlige finanser, der er større end EU tillader.

Det vurderer flere økonomer efter økonomi- og indenrigsminister Margrete Vestager (R) netop har udsendt en ny udgave af Økonomisk Redegørelse.

Regeringen venter et underskud på tre procent af BNP i 2015. Der skal med andre ord kun en ganske lille skuffelse af væksten til, for at sende underskuddet på den forkerte side af tre procent grænsen.

Regeringen bruger selv som tommelfingerregel, at de offentlige finanser vil blive forværret med 15 mia. kr., hvis væksten svækkes med ét procent point.

"Det betyder, at regeringen vil mangle 7,5 mia. kr. for holde sig på den rigtige side af tre procent-grænsen, hvis BNP-væksten ender på 1,5 procent i stedet for 2,0 procent til næste år," siger Tore Stramer, der er økonom hos Nykredit.

Han tilføjer, at regeringens prognose efter deres vurdering er er for optimistisk, og der sandsynligvis kun er udsigt til en vækst på en procent i år og 1,5 procent til næste år.

Cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank venter dog, at regeringen godt kan få ret i sin skøn for væksten.

"Men risikoen for at væksten bliver lavere er bestemt steget over de seneste måneder, hvor særligt de økonomiske nøgletal fra Europa har haft skuffet," siger Steen Bocian.

Regeringen fastholder, at dansk økonomi vil vokse med 1,4 procent i år og 2,0 procent til næste år i sin nye analyse af dansk økonomi.

Skønnet for væksten er dermed uændret i forhold til maj. Flere økonomer har ellers på det sidste forudset en nedjustering af skønnet for væksten.

Regeringen har da også dæmpet skønnet for udviklingen i det private forbrug, som nu forudses at stige med 1,3 procent i år, hvilket er mindre end de tidligere skønnede 1,7 procent. Til gengæld er væksten i forbruget for 2015 justeret en smule op fra 2,0 til 2,1 procent.

Når dansk økonomi kan holde farten, trods den lidt lavere ventede vækst i forbruget, skyldes det er eksporten ventes at klare sig lidt bedre end tidligere skønnet.

Også det offentlige forbrug og de offentlige investeringer vil i år stige mere end tidligere skønnet, vurderer regeringen.

"Den ventede fremgang i dansk økonomi trækkes i første omgang især af stigende eks­port i takt med en styrkelse af eksportmarkederne. Den private indenlandske efterspørgsel bidrager også, men ventes først for alvor at komme op i fart lidt senere, efterhånden som eksporten trækker beskæftigelsen og indkomsterne op, " hedder det i Økonomisk Redegørelse.