Regeringen venter større statsligt underskud

Statens underskud vil vokse til omkring 60 milliarder kroner næste år, forventer regeringen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) har på forhånd meldt ud, at de ønsker at indgå finansloven for 2015 sammen med SF og Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Regeringens finanslovudspil bliver præsenteret tirsdag formiddag, men allerede mandag aften nåede dele af udspillets elementer frem til medierne.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil regeringen lade underskuddet på de offentlige finanser vokse til knap 60 milliarder kroner næste år. Det svarer til tre procent af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP), hvilket ifølge avisen er en stigning på 1,8 procentpoint i forhold til skønnet for 2014.

Dermed vil Danmark komme til at balancere på EUs grænse for, hvor stort det offentlige underskud må være.

Forslaget, som har fået navnet »Et stærkere fællesskab«, bliver præsenteret tirsdag klokken 11.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) har på forhånd meldt ud, at de ønsker at indgå finansloven for 2015 sammen med SF og Enhedslisten. Begge partier har afvist at stille ultimative krav, men de har dog gjort dagpengespørgsmålet til et helt centralt punkt forud for de kommende forhandlinger i Finansministeriet.

Erhvervsordfører for Enhedslisten Stine Brix (Ø) undrer sig over, at regeringen lægger ud med »at være fuldstændig ultimativ« i dens afvisning af en tilbagerulning af reformen, der blev indført under den tidligere VK-regering.

»Der er jo tilsyneladende en masse penge, man kan fordele, men det, vi bare hører, er, at der er en masse ting, man åbenbart ikke må bruge dem til,« siger Stine Brix til TV 2 News og understreger, at dagpengespørgsmålet trods regeringens afvisning fortsat er et helt centralt forhandlingspunkt for Enhedslisten.

»Det er et af de mest centrale problemer, som står og blinker foran os alle sammen,« siger hun.