Nye olieprisfald på vej? Det tror den russiske centralbank

Selvom OPEC-landene så småt er begyndt at være en funktionsdygtig samling, så tror den russiske centralbank alligevel, at olieprisen vil falde og forblive lav i flere år.

Chefen for den russiske centralbank, Elvira Nabiullina, holder pressekonference i forbindelse med opdateringen af bankens økonomiske udsigter. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ekstremt gode dage har længe været fortid i olie- og gasverden. Siden olieprisen tog et næsedyk i sommeren 2014 er arbejdpladser, indtjening og virksomheder forsvundet i et ganske højt tempo, og selvom olieprisen har rettet sig, så er der stadig smalhals hos mange selskaber. Nu kan det imidlertid være, at livremmen skal spændes endnu mere ind, i hvert fald hvis man skal tro den russiske centralbank, der har dystre forudsigelser for olien, som Ruslands økonomi er så afhængig af.

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg meddelte den russiske centralbank fredag i sine økonomiske fremskrivninger, at man regner med, at olieprisen vil falde fra sit nuværende niveau på 50 dollar per tønde ned på 40 dollar per tønde. Og ikke nok med det: Centralbanken forventer også, at olien vil holde sig der helt ind i 2019.

Et sådant olieprisfald er der ikke mange andre analytikere, der forventer. Investeringsbanken Goldman Sachs har for eksempel en forventning om oliepriser på omkring 57 dollar for en tønde. Og der kan der også være alternative grunde til, at den russiske centralbank ikke tør sigte på en stigende oliepris, vurderer flerer økonomer over for Bloomberg.

Den russiske økonomi er nemlig stærkt afhængig af olie- og gaspriserne, fordi landet har en helt enorm produktion af de fossile brændsler. Da olieprisen begyndte at falde i 2014 gik det meget hårdt ud over den russiske økonomi: Rublen skred i svinget, og den russiske nationalbank hævede renten fra 10 til 17 procent fra den ene dag til den anden, hvilket lagde yderligere pres på den russiske økonomi, der allerede var hårdt presset af sanktioner fra EU og USA.

Sådan en situation vil den russiske centralbank ikke ende i igen, vurderer økonomerne, og derfor vil man hellere være på den sikre side.

»Brændt barn skyer ilden,« sagde Elina Ribakova, fra Deutsche Bank  i en analyse ifølge Bloomberg. »Centralbanken og finansministeriet holder sig til det konservative 40 dollar scenarie, fordi de vil være klar og beskytte dem selv med et worst-case-scenarie.«

Meldingen fra den russiske centralbank kommer på et tidspunkt, hvor den ellers skindøde sammenslutning af olieproducerende lande, OPEC, i nogle måneder har skåret i sin produktion af olie for at presse råvarepriserne op igen. OPEC-landene mødes i denne weekend for at gennemgå, hvor godt den skårede produktion virker på prisen, og selvom Rusland ikke er medlem af gruppen, så har de en observatørrolle og en vægtig indflydelse.

Olieprisen er steget, siden OPEC først begyndte at skære i produktionen, og den brede forventning er, at OPEC vil fortsætte med at begrænse sin produktion i yderligere et stykke tid.