Trump lover olieboom, men olieselskaberne er skeptiske

Donald Trumps løfter om deregulering af energisektoren vil næppe have den store effekt, mener sektoren selv.

Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump har sagt, at hans planer om at skære miljøreguleringer ind til benet vil føre til en opblomstring af den amerikanske energisektor. Men de store olie- og gasselskaber i landet påpeger, at de nuværende reguleringer kun påvirker dem i beskeden grad, skriver Reuters.


I sine årsrapporter skriver 13 af USAs 15 største olie- og gasproducenter, at de nuværende reguleringer ikke påvirker deres operationer eller finansielle dispositioner i nævneværdig grad, udbygger nyhedsbureauet.
De to sidste selskaber fremhæver, at reguleringer svarer til mindre end 3 procent af deres indtægter.


Spørgsmålet er derfor, om Trumps løfter om deregulering af branchen reelt vil føre til en højere produktion, og om dette igen vil indebære en højere indtjening for selskaberne.
»Til trods for overdrevne påstande, udgør omkostninger påført af reguleringer sædvanligvis en ganske lille del for mange selskaber,« siger juraprofessor Cary Coglianese fra University of Pennsylvania til Reuters.
En række repræsentanter for oliebranchen har brugt mange kræfter på at kritisere Obama-regeringen for dens tiltag, som skulle reducere forbruget af fossile brændstoffer, nedbringe antallet af olieboringer og fremme den bæredygtige energi.


Trump lovede under valgkampen, at fjernelsen af disse tiltag ville reducere behovet for import af olie.
»Under mit præsidentskab vil vi få amerikanske uafhængighed på energiområdet,« sagde Trump.

Det Hvide Hus forbereder i disse dage et præsidentielt dekret, som vil afskaffe flere af de reguleringer og begrænsninger, der blev indført under præsident Obama. USA har længe arbejdet for at blive mere uafhængig af udenlandsk olie, men landet importerer fortsat omkring 7,9 millioner tønder råolie om dagen.