Nationalbanken nedjusterer sin vækstprognose for dansk økonomi

Nationalbanken sænker sine vækstestimater for 2015 og 2016, mens forventningerne til 2017 hæves. Det fremgår af bankens oversigt for fjerde kvartal.

Nationalbanken venter, at økonomien vil nå sin normale kapacitetsudnyttelse i løbet af de næste par år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nationalbanken sænker sine vækstestimater for 2015 og 2016, mens forventningerne til 2017 hæves. Det fremgår af bankens oversigt for 4. kvartal. Banken venter nu en vækst i det reale bruttonationalprodukt (BNP) i år på 1,4 pct. stigende til 1,8 pct. i 2016 og 2,0 pct. i 2017.

- I forhold til Nationalbankens seneste prognose er der tale om en nedjustering på cirka 0,5 pct.point for de tre år under ét, fremgår det af Nationalbankens. Tidligere ventede Nationalbanken en vækst i 2015 på 1,8 pct., på 2,1 pct. i 2016 og 1,8 pct. i 2017.

- Herhjemme var bruttonationalproduktet, BNP, i 3. kvartal 0,1 pct. lavere end kvartalet før efter otte kvartaler med vækst. Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte i 3. kvartal og underbygger billedet af, at opsvinget er i gang. Lav oliepris samt lave renter skubber fortsat på opsvinget, og hertil kommer et fald i den effektive kronekurs, som understøtter eksporten, fremgår det af Nationalbankens kvartalsoversigt.

Banken venter, at økonomien vil nå sin normale kapacitetsudnyttelse i løbet af de næste par år. Beskæftigelsen ventes at stige med knap 65.000 personer fra 3. kvartal i år til 4. kvartal 2017. Og ledighedsgabet, der angiver, hvor meget ledigheden kan falde, inden den når sit konjunkturmæssigt neutrale niveau, skønnes at lukke i 2017.

- Kapacitetssituationen strammer således til de kommende år, og der vil ved udgangen af prognoseperioden kun være meget lidt ledig kapacitet tilbage. I en sådan situation bør finanspolitikken gradvist tilpasses fra aktuelt at stimulere aktiviteten til at virke neutralt på økonomien. Med finansloven for 2016 er der aftalt en stramning af finanspolitikken, hvilket er godt tilpasset konjunktursituationen, skriver Nationalbanken endvidere.