Regeringen nedjusterer finansieringsbehov

Den danske stat har nedjusteret nettofinansieringsbehovet for 2016 med 16 mia. kr. til 62 mia. kr.

Finansministeriet oplyser, at staten nedjusterer nettofinansieringsbehovet for 2015 til et overskud på 2 mia. kr. fra et behov på 22 mia. kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig har staten nedjusteret nettofinansieringsbehovet for 2015 til et overskud på 2 mia. kr. fra et behov på 22 mia. kr.

Det fremgår af en meddelelse fra Finansministeriet onsdag aften.

Finansministeriet har vanen tro fremlagt tal for nettofinansieringsbehovet forud for offentliggørelsen af Budgetoversigten, som præsenteres torsdag formiddag.

De seneste estimater fra ministeriet kom i september, hvor nettobehovet for 2016 og 2015 blev skudt til henholdsvis 78 mia. kr. og 22 mia. kr.

Til næste år venter Finansministeriet, at det indenlandske finansieringsbehov stiger til 138 mia. kr. fra 114 mia. kr. i år. Det sker ifølge chefanalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea primært som en konsekvens af den store stigning i nettofinansieringsbehovet.

- Det er formentlig kombinationen af forventninger om en fortsat lav oliepris, færre indtægter fra pensionsbeskatning og fraværet af engangsindtægter fra omlægning af kapitalpensionsbeskatningen, som ligger bag de forværrede budgetforventninger for 2016, skriver Jan Størup Nielsen i en kommentar.

Han vurderer samtidig, at staten formentlig vil forhøje sigtepunktet for salget af statsobligationer til næste år på grund af det relativt store salg af statsobligationer i dette år og udsigterne til et større finansieringsbehov næste år.

- Det vil formentlig ske i forbindelse med offentliggørelsen af Strategien for statsgældspolitikken, der traditionelt offentliggøres i anden halvdel af december. Her forventer vi, at Nationalbanken vil sætte et nyt sigtepunkt gældende alene for 2016 på 100 mia. kr. Hvis vi får ret i den forventning, vil det betyde, at statens indestående i Nationalbanken vil blive nedbragt med 38 mia. kr. i 2016, skriver chefanalytikeren.