Claus Hjort vil stramme finanspolitikken efter opsving i dansk økonomi

Trods en lille nedjustering af vækstestimatet for 2015 fortsætter opsvinget i dansk økonomi, fremgår det af Økonomisk Redegørelse offentliggjort torsdag af finansministeriet.

Finansminister Claus Hjort-Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Siden fremgangen på arbejdsmarkedet satte ind ved udgangen af 2012, har stadig flere fundet beskæftigelse i den private sektor, og ledigheden er faldet. Det skaber tryghed og optimisme, som går hånd i hånd med fremgang på boligmarkedet. Derfor ser vi nu, at husholdningernes forbrug stiger igen efter flere år med en forsigtig udvikling. Det bidrager til, at væksten øges i de kommende år, skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen i redegørelsen.

Regeringen venter nu en vækst i det danske bruttonationalprodukt (BNP) på 1,4 pct. i 2015, hvilket er en lille nedjustering fra forventningen i august, da der var ventet en vækst på 1,5 pct. I 2016 ventes fortsat en BNP-vækst på 1,9 pct., og i dagens redegørelse kommer regeringen for første gang også med et bud på 2017, hvor den venter en vækst på 2,0 pct.

I redegørelsen tales om en fortsat mere selvbærende økonomisk vækst. Det medfører også behov for ændringer i finanspolitikken.

- I takt med at opsvinget tager til i styrke, er der udsigt til en fremgang i den private beskæftigelse på mere end 80.000 personer i årene 2015 til 2017. Det betyder, at finanspolitikken skal tilpasses en ny situation, efter at den i de senere år er gået helt til grænserne, anfører Claus Hjort Frederiksen.

Regeringen oplyser i den forbindelse, at den gradvist ruller lidt af de seneste års lempelige finanspolitik tilbage og skaber afstand til budgetlovens grænse for underskuddet på den strukturelle saldo.

- Det er rettidig omhu, at vi nu starter tilpasningen af finanspolitikken til en økonomi i fremgang. Vi skal have normaliseret de offentlige finanser, så opsvinget ikke kører af sporet. Dette er afstemt med målet om strukturel balance i 2020, som sikrer, at finanspolitikken er holdbar. Derfor vil der også være stramme rammer for de kommende års finanspolitik, lyder det fra finansministeren.