Mylder af nye job

Beskæftigelsen herhjemme er steget i nu tæt ved to år, og fremgangen ser ud til at forsætte. Det gør det nødvendigt med flere reformer, som øger arbejdsstyrken, siger flere økonomer.

Foto: Linda Kastrup

Danmark har nu haft en stigende beskæftigelse i tæt ved to år. Det er så meget som 53.400 nye job, der er skabt i den periode. Alene fra januar til februar i år steg beskæftigelsen med 4.000 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er private job inden for byggeri, handel og service, der kommer særligt mange af, og endnu mere af samme slags er på vej.

»Beskæftigelsen vil fortsætte op,« siger Klaus Rasmussen, der er cheføkonom i DI (Dansk Industri).

Samme melding kommer fra Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

»Vi venter en fortsat stigende beskæftigelse i løbet af de kommende år,« siger han.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit venter en fremgang i beskæftigelsen på 35.000 personer i år.

»Dermed er fundamentet lagt for en positiv økonomisk spiral, hvor større beskæftigelse løfter efterspørgslen og dermed virksomhedernes behov for at ansætte flere medarbejdere,« siger han.

Ledigheden er dog nede på 130.000, så der ikke er plads til store ryk opad i beskæftigelsen, uden at der opstår faglige eller geografiske flaskehalse med mangel på folk, som presser lønnen op og skader konkurrenceevnen.

Reformer efterlyses

»Det er derfor vigtigt allerede nu at overveje, hvordan den slags problemer skal håndteres over de kommende år. Der er ikke akutte problemer, men reformer tager tid at vedtage og indføre, så er det nu, der burde handles rent politisk for at udvide arbejdsstyrken,« siger Steen Bocian.

Klaus Rasmussen er enig. Han siger, at der allerede nu er tegn på, at der mangler især faglærte metalarbejdere, og de problemer vil sprede sig til andre områder, hvis beskæftigelsen fortsætter med at stige.

»Derfor er det nu, at politikerne bør vedtage reformer, som kan få virkning om nogle år,« siger Klaus Rasmussen.

Han peger dog også på, at aldersgrænsen for at modtage efterløn er stigende, og en del unge måske også vil forlade uddannelsessystemet og søge arbejde i de kommende år, hvis der kommer mange nye job.

Der er også vedtaget andre reformer af dagpenge og andre ting, som måske også kan kaste en større arbejdsstyrke af sig, hvis det begynder at myldre frem med nye job.

»Så arbejdsstyrken kan godt stige i den kommende tid. Men der er alligevel behov for at gøre mere,« siger Klaus Rasmussen.

Intet jubelbrøl

Det er da også sådan, at velstanden vokser, jo flere der kommer i arbejde, så i princippet gælder det bare om at få øget arbejdsstyrken og beskæftigelsen så meget som muligt.

Tore Stramer advarer dog mod, at jubelbrølet over de nye jobtal bliver for stort. For den danske fremgang i beskæftigelsen blegner stadig noget i forhold til vores nabolande Tyskland, Norge og Sverige. Den relativt svage fremgang på arbejdsmarkedet er da også en væsentlig årsag til, at væksten i dansk økonomi fortsat halser efter vores nabolande.

Steen Bocian siger på tilsvarende vis, at det er vigtigt ikke at forveksle, at det går bedre med, at det går godt. Der er således lang vej endnu, før tabet af job siden 2008 er hentet ind igen.