Vikarboom lover godt for jobfest

De store danske vikarbureauer melder om en fremgang i antallet af vikartimer på årsbasis på over 20 procent i første kvartal, og vækstraterne kan meget vel stige yderligere i andet kvartal.

Vikarbureauerne mærker en markant større efterspørgsel efter arbejdskraft. Det gælder blandt andet på områder som industri, IT, life science, administration og bygge- og anlægsområdet. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Det har ikke været en let opgave at få danskerne til at fylde den digitale indkøbskurv med madvarer. Men efter en lidt tøvende begyndelse for dagligvarehandlen på nettet kan irma.dk, Nemlig.com og andre onlinesupermarkeder melde om noget, der ligner et gennembrud.

I Danmarks næststørste onlinesupermarked, irma.dk, kan kommerciel direktør Jesper Lykke Wacherhausen fortælle om en vækst i omsætningen på 80 procent det seneste år. Antallet af ansatte vokser måned efter måned, og en betydelig del af de nye job bliver lige nu besat af vikarer.

»Vores vækst er høj, men den svinger meget. Vi skal hele tiden kunne skrue op og ned for arbejdstiden, så vi har brug for en del relativt fleksible medarbejdere. Vi har ansat en del flere vikarer det seneste år, men vi får også hele tiden flere fastansatte,« siger Jesper Lykke Wacherhausen.

Han fortæller, at irma.dk i øjeblikket har ansat i omegnen af 30 vikarer gennem vikarbureauet Moment. De arbejder alle i Irmas onlinebutik som såkaldt personlige shoppere, der bl.a. finder og pakker de varer, som kunderne har bestilt på nettet. Derudover har irma.dk 70 fastansatte, der for en stor dels vedkommende også arbejder med at plukke varer eller bringe varerne ud til kunderne.

Jesper Lykke Wacherhausens melding om bedre tider og flere vikarer går igen rigtig mange steder i dansk erhvervsliv i øjeblikket. Mange virksomheder trykker i disse måneder forsigtigt på speederen, og de store vikar- og rekrutteringsbureauer melder nu om markant stigende efterspørgsel efter vikarer i år. Moment, Adecco og Manpower Group melder alle om en fremgang i antallet af vikartimer på 20-26 procent i første kvartal i år sammenlignet med samme periode sidste år.

Pilen peger op

Målt på antallet af vikarer i beskæftigelse ligger væksten alle steder på omkring 20 procent, og ifølge Moments administrerende direktør, Morten Højberg, peger pilen yderligere op i andet kvartal. Her er man nemlig lige nu i dialog med en række store kunder om langt flere vikarer den kommende tid.

»Efterspørgslen stiger meget markant i øjeblikket, og bedømt på vores dialog med kunderne vurderer vi, at væksten bliver endnu højere i andet kvartal. Optimismen i erhvervslivet er tydelig, og fremgang i vikarbranchen plejer at være tegn på bedre tider i dansk økonomi,« siger Morten Højberg.

Han henviser til, at flere vikarer plejer at være et forvarsel om flere fastansættelser. De mange vikarer er hermed endnu en indikation på, at den igangværende fremgang i beskæftigelsen vil fortsætte for fuld kraft den kommende tid.

I vikar- og rekrutteringsbureauet Adecco fortæller salgs- og marketingdirektør Susan Nørgaard om flere vikarer i beskæftigelse inden for både industri, IT, life science, administration og bygge- og anlægsområdet.

»En del virksomheder bruger vikarer, når de mærker tegn på vækst, men stadig ikke føler sig overbevist om, at væksten har bidt sig fast. Den stigende efterspørgsel efter vikarer er absolut et godt tegn for dansk økonomi,« siger hun.

Adecco mærker bl.a. stigende efterspørgsel på industriområdet efter både faglært og ufaglært arbejdskraft. Det kan f.eks. være håndværksspecialister og elektrikere til produktionsvirksomheder.

Adm. direktør i Manpower Group i Danmark, Stefan Fransson, kan genkende billedet af en stigende efterspørgsel efter både ufaglært, faglært og højtuddannet arbejdskraft.

»Fremgangen kan mærkes bredt, men der er en særlig stor fremgang i efterspørgslen efter ingeniører og IT-specialister,« siger han.

Stefan Fransson mener, at fremgangen både skyldes udsigten til bedre tider i dansk økonomi og et mere generelt ønske om øget fleksibilitet.

Vikar- og rekrutteringsbureauet JKS oplever ligeledes en stigende efterspørgsel efter vikarer inden for alle hovedområder. Her ønsker underdirektør Søren Ingemann dog ikke at sætte tal på fremgangen.

Der findes endnu ikke samlede tal for vikarbranchens udvikling i første kvartal i år.