Investorikon: Køb lån frem for aktier

En af USAs bedste investorer, der styrer Yale Universitets milliardformue, vil satse på kreditter frem for aktier i 2009.

Foto: Chris Kleponis/Bloomberg News.. David Swensen, der er ansvarlig for Yale Universitetets investeringer, har præsteret et årligt afkast på næsten 18 procent fra 1986 indtil subprime-krisen i 2007. Ved udgangen af september i år var formuen på 22,9 milliarder dollar. Foto: Bloomberg News David Swensen, Chief Investment Officer, Yale University speaks during a panel on the issues associated with Hedge Fund disclosure, transparency and performance fees as part of a two day roundtable discussion on Hedge Funds, May 14, 2003 at the SEC headquarters in Washington, DC.
Læs mere
Fold sammen
Nogle gange kan det godt betale sig at følge i hælene på andre, når man investerer. Og en af dem, der er god at følge, er David Swensen. Han blev i 1985 ansvarlig for investeringer hos det prestigefyldte Yale University i USA, der dengang havde modtaget én milliard dollar fra velgørende fonde og privatpersoner.

Ved udgangen af september i år var formuen på 22,9 milliarder dollar, og det skyldes primært, at Swensen fra 1986 indtil subprime-krisen i 2007 lavede et årligt afkast på næsten 18 pct., hvilket er stort set uden sidestykke.

Den 54-årige Swensen er kendt for primært at investere i aktier og aktielignende værdipapirer, men nu har han for alvor fået appetit på virksomhedsobligationer og anden form for gæld, der er faldet voldsomt det seneste år.

»Der er nogle virkeligt ekstraordinære mulig­heder i kreditverdenen. Alt, fra banklån over guldrandede virksomhedsobligationer til ikke-helt-guldrandede obligationer er prissat på helt ekstraordinært billige niveauer,« siger David Swensen i et interview med nyheds­bureauet Bloomberg.

Også i Danmark er der stor appetit på at investere i kredit frem for aktier. Blandt andre Lars Rohde, adm. direktør for ATP, har oplyst, at pensionskassen i år formentlig vil se langt mere på kreditter end på aktier.

Invester i kredit
Ifølge Mark Kiesel, der er senior porteføljeforvalter hos den gigantiske obligationsinvestor Pimco, så er virksomhedsobligationer og andre kreditinvesteringer langt mere oplagte end aktier for øjeblikket.

Kiesel fremhæver, at selskaber kan holde op med at betale udbytter og er afhængige af stigende fremtidig indtjening for at stige i kurs, mens kreditobligationer er mere sikre og stabile.

»Nøje udvalgt højkvalitetskredit giver i øjeblikket væsentlig værdi i toppen af kapitalstrukturen og giver potentialet for overlegne risikojusterede afkast sammenlignet med aktier,« påpeger Mark Kiesel. Han henviser til, at den merrente, man som investor får ved at investere i solide virksomhedsobligationer frem for statsobligationer i øjeblikket er på det højeste niveau i 75 år, og at en bred portefølje af solide virksomhedsobligationer kan give et årligt afkast på otte pct.

Obligationer bedst
Også Yales David Swensen mener, at kreditobligationer i øjeblikket kan give et afkast, der er på linje med det historiske afkast ved at investere i aktier.

Ifølge Pimcos Mark Kiesel har solide virksomheds­obligationer set over de seneste 20 år kun givet et årligt afkast, der var to procent lavere end en investering i aktier, men kurserne på aktierne har historisk set svinget tre gange så voldsomt, så justeret for den højere risiko ved at investere i aktier har virksomhedsobligationer også historisk set faktisk været den bedste investering, mener Mark Kiesel.