EU-forhandler forsvarer frihandel med USA

Få aftaler har været så hårdt kritiserede, før de var færdigforhandlede, som EUs og USAs store aftale om frihandel, told, finansiel regulering og masser af andre spørgsmål. Processen er alt for hemmelighedsfuld og udemokratisk, og aftalen ser ud til at blive en trussel mod retssamfundet, siger kritikere.

EUs chefforhandler på TTIP, Ignacio Garcia Bercero, lover, at det vil blive lettere for politikerne at få adgang til informationer om de forhandlinger, der pågår. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ignacio Garcia Bercero har vel ikke et utaknemmeligt job. Det ville være en overdrivelse.

Men det er heller ikke et af Europas nemmeste job, man har betroet denne EU-embedsmand med det trimmede fuldskæg og den bløde spanske accent. Bercero har siden 2012 været EUs chefforhandler på TTIP, den store handels- med meget mere-aftale mellem EU og USA.

I Danmark er TTIP stadig mest en sag for euro-nørder, men i Tyskland kunne man for nylig samle 100.000 mennesker til en protestdemonstration mod aftalen, der af nogle af sine tilhængere er blevet kaldt et økonomisk svar på NATO.

Har den offentlige kritik af TTIP overrasket Dem?

»Nej, det har den ikke. Men det er sandt, at vi aldrig før har set handelsforhandlinger få så megen offentlig opmærksomhed, og det er da en udfordring for mig som forhandler og for EU-Kommissionen,« siger Ignacio Garcia Bercero, som forleden besøgte Danmark for at tale på et debatmøde om TTIP arrangeret af British Chamber of Commerce in Denmark.

Det er ikke mindst den voldsomme lukkethed omkring forhandlingerne, som er blevet kritiseret. Selv parlamentsmedlemmer i EU-landene kan kun få lov at kigge i papirerne, hvis de møder op på en amerikansk ambassade – og uden mobiltelefon.

Formanden for den tyske Forbundsdag sagde forleden, at Forbundsdagen ikke vil godkende en handelsaftale, som den hverken kan påvirke eller få indsigt i. Det kan da ikke være tilfredsstillende for EU-Kommissionen?

»Vi går efter størst mulig gennemsigtighed. Alle forslag fra EU i forhandlingerne bliver offentliggjort efter samråd med Europa-Parlamentet og medlemslandene,« svarer Bercero.

»Der, hvor der stadig er bekymringer i medlemslandene, handler om adgangen til såkaldte konsoliderede tekster; det er tekster, som sammenstiller EUs forslag og de amerikanske forslag. Disse tekster skal i sagens natur holdes fortrolige. Lige nu er de tilgængelige i særlige læserum, men vi diskuterer i øjeblikket med USA, hvordan vi kan gøre adgangen enklere, så politikerne ikke er nødt til at opsøge en amerikansk ambassade eller rejse til Bruxelles.«

Jamen, det er da fornærmende for et medlem af det tyske eller danske parlament at skulle opsøge et fremmed lands ambassade for at følge med i en forhandling, EU fører på vores vegne?

»Det kan jeg godt forstå. Det var en ren overgangsløsning at gøre dokumenterne tilgængelige på de amerikanske ambassader. Vi håber snart at kunne iværksætte en løsning, hvor dokumenterne kan læses i medlemslandenes ministerier.«

Bananrepublikker

Der har også været stor kritik af det voldgiftssystem, som skal indgå som en del af TTIP, hvor virksomheder kan anlægge voldgiftssag mod hinanden eller mod en medlemsstat uden om de normale domstole. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) skrev for nogen tid siden i et debatindlæg i Berlingske, at dette voldgiftssystem er en trussel mod retsstaten.

Hvorfor er det overhovedet nødvendigt med et voldgiftssystem? USA og EU-landene er da ikke bananrepublikker. Man må kunne bruge de almindelige domstole?

»Vi mener, at det er vigtigt at have et investeringsbeskyttelsessystem, hvor udenlandske investorer kan bringe en sag til international afgørelse. Det har været grundlaget for investeringsbeskyttelse de sidste 40 år, og der findes tusinder af investeringsbeskyttelses-aftaler på dette grundlag. Vi tror heller ikke, det vil være en god idé at udelade det i TTIP, for så ville en europæisk investor i USA jo være ringere stillet end for eksempel en canadisk. Hvordan skulle vi kunne retfærdiggøre det?«

Men igen, vi er ikke bananrepublikker?

»Nej, men i en globaliseret verden vil det være meget svært at sige til nogle lande, at de er i en kategori, hvor vi har brug for internationale retsafgørelser, selv om der er andre lande, hvor vi ikke behøver det. Det ville blive vanskeligt at forklare.

Men det skal være et system med samme legitimitet som et retssystem. Vi har nu udarbejdet et forslag, som gør, at det ikke længere vil være et voldgiftssystem, hvor hver part vælger en voldgiftsmand, som så vælger en opmand. Vi foreslår noget, som meget mere ligner et retssystem med dommere, der udvælges automatisk fra en liste og ikke af parterne selv.«

»Små aftaler er ikke nemmere«

TTIP handler nærmest om alt – forbrugerbeskyttelse, finansiel regulering, toldsatser og meget andet. Hvorfor ikke dele tingene op og lave mindre aftaler om det, man lettest kan blive enig om?

»Erfaringen viser, at det ikke er lettere at få en lille aftale igennem end en stor. Selvfølgelig skal vi være praktiske, og vi vil ikke kunne løse alle spørgsmål. Men hvis en aftale skal godkendes af den amerikanske Kongres og af Europa-Parlamentet, så har vi brug for en vis kritisk masse af spørgsmål, som er omfattet, og aftalen skal fremtræde afbalanceret i den forstand, at begge parter har givet indrømmelser. Det kan man ikke med en lille, partiel aftale.«

Hvad er egentlig de sværeste punkter i forhandlingerne?

»Alle handelsforhandlinger har nogle punkter, som er politisk følsomme og derfor pr. definition er vanskelige. De kan først løses til sidst i forhandlingsprocessen, når man er enige om resten. Nogle af dem handler om landbrug, andre om offentlige indkøb og maritime serviceydelser.

Men lad mig være helt klar: Jeg taler ikke om noget, der har med fødevaresikkerhed at gøre. Vi kommer ikke til at ændre vores lovgivning om fødevaresikkerhed som følge af en handelsaftale med USA – det er et meget klart tilsagn fra EU-Kommissionen.«

Så der er hverken klorkyllinger eller hormonbøffer på vej til Europa?

»Vi kommer ikke til at lave nogen ændring af lovgivningen om fødevaresikkerhed, nej.«

TV: Frihandelsaftale mellem EU og USA