En gigantisk frihandelsaftale mellem venner og fjender

Rammerne er på plads for en gigantisk frihandelsaftale mellem 12 lande på begge sider af Stillehavet. Nu venter den politiske øvelse at få den vedtaget nationalt. Aftalen vil vælte handelsbarrierer – og i nogle tilfælde udvande dansk konkurrenceevne i regionen.

Foto: KAZUHIRO NOGI

BEIJING: Efter fem år med intense forhandlinger er vejen banet for en frihandelsaftale mellem lande, der tilsammen står for omkring 40 procent af verdensøkonomien. USA, Japan og Australien er med. Det samme gælder ni andre nationer i Asien og Nord- eller Sydamerika. Aftalen hedder TPP – Trans-Pacific Partnership – og har til formål at sætte turbo på samhandelen på kryds og tværs af stillehavsområdet.

De sidste forhandlinger faldt på plads hen over weekenden. Nu er det op til de enkelte regeringer at skaffe politisk opbakning nationalt. Det kan vise sig at blive en svær øvelse flere steder. Debatten raser i mange lande, hvor modstandere og tilhængere er dybt uenige. Berlingske har samlet svarene på nogle af de vigtigste spørgsmål.

Hvad er TPP?

Aftalen har til formål at fjerne eller mindske afgifter, kvoter og andre barrierer, der begrænser samhandel på tværs af landegrænser. Alene for USA betyder det, at 18.000 forskellige tariffer pålagt amerikanske eksportvarer i partnerlandene bliver udfaset.

Men TPP handler også om rettigheder for arbejdstagere, miljø, regler for investeringer og beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder. En voldgiftsdomstol skal sikre, at investorer bliver hørt og beskyttet mod forskelsbehandling.

Gruppen af lande består af USA, Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam. Som navnet antyder, er fællesnævneren den geografiske beliggenhed ved Stillehavet. Ellers har landene ikke meget tilfælles, hvilket ikke har gjort processen nemmere.

Ifølge en undersøgelse lavet af tænketanken Peterson Institute for International Economics vil TPP-aftalen betyde 305 milliarder dollar i ekstra eksport på verdensplan i 2025.

Hvem får mest ud af aftalen?

Ikke overraskende hersker der mange meninger om, hvem der kan være mest tilfreds med resultatet af de mange forhandlingsrunder. Eftersom detaljerne i aftalen endnu ikke er offentliggjort, er det svært at spå om.

Men som udgangspunkt står de fattigste lande til at kunne høste en stor økonomisk gevinst. Ikke mindst fordi Kina ikke er med. Også Japan bliver fremhævet som en af de store vindere. Aftalen giver landets bilproducenter bedre betingelser på det amerikanske marked, hvor japanske biler i dag bliver pålagt store afgifter. Samtidig kan regeringen bruge aftalen til at gennemtvinge nødvendige, men upopulære reformer hjemme i Japan. Særligt den japanske landbrugssektor kommer til at stå over for øget konkurrence fra udlandet, og premierminister Shinzo Abe sidder på nok mandater i parlamentet til at få sin vilje.

En endelig aftale vil derudover være en stor sejr for USAs præsident, Barack Obama. Med TPP vil han kunne pege på, at hans regering ikke kun har talt om at øge sit fokus på Asien, men også handlet.

Hvem er imod aftalen?

Det er også meget forskelligt fra land til land. Mange miljøorganisationer, forbrugergrupper og fagforeninger er kritiske. I USA har debattens omdrejningspunkt været frygten for tab af arbejdspladser.

Både i den demokratiske og republikanske lejr har præsidentkandidater taget kraftig afstand fra aftalen, der forventes at blive sendt til afstemning i Kongressen i løbet af næste år. Mange demokrater er skeptiske, hvorfor Obamas folk allerede er i fuld gang med at skaffe mandater blandt republikanerne.

I andre lande gør erhvervslobbyer, som for eksempel den japanske landbrugslobby, indædt modstand. Mange interessegrupper har undervejs beskyldt forhandlingerne for at være lukkede og udemokratiske.

Hvad betyder det for Danmark?

Det afhænger af, hvornår aftalen bliver ratificeret og træder i kraft. EU forhandler med både Japan og USA om lignende handels- og investeringsaftaler. Men her skrider forhandlingerne kun langsomt frem.

Til gengæld vil fokus i højere grad blive rettet mod Europa, når TPP-aftalen er rundet af. Spørgsmålet er så, om det sker tids nok, eller om udenlandske konkurrenter til danske virksomheder inden da når at stjæle markedsandele.

Særligt dansk landbrugs- og fødevareeksport risikerer at blive ramt. For nogle danske virksomheder vil TPP-aftalen dog blive en fordel. Det gælder for de firmaer der har produktion i Vietnam eller Malaysia og salg i de andre partnerlande.

Ny frihandelsaftale sætter Danmark i bakgear: