ECB låner bankerne yderligere 450 mia. kr.

Gårsdagens redningsmanøvre fra ECB, hvor Den Europæiske Centralbank pumpede 750 mia. kr. ud i et likviditetsfattigt marked, er fulgt op af lån til bankerne på i alt 454 mia. kr. Opdateret 12.15

Den Europæiske Centralbank har tildelt 61,05 mia. euro i en tre dages refinansieringsaktion med start i dag og udløb mandag.

ECB fastsatte skæringsrenten til 4,05 pct., mens gennemsnitsrenten blev 4,08 pct.

Centralbanken havde i alt modtaget bud for 110 mia. euro.

Pengeinstitutterne i eurozonen får normalt tildelt likviditet til en variabel rente via de ugentlige refinansieringsarrangementer, men de seneste dages finansielle uro har givet anledning til tildeling af ekstra likviditet fra ECB's side.

Gårsdagens auktion, som sendte yderligere 95 mia. euro ud i pengemarkedet, havde blot en løbetid på en enkelt dag, så skal den ekstra likviditet tilbagebetales allerede i dag, fredag, og den nye auktion har dermed forlænget perioden med ekstra likviditet i markedet.

ECB styrer normalt likviditeten i pengemarkedet ved ugentlige refinansieringsauktioner, som holdes hver tirsdag. Bankerne kommer med bud, hvor de oplyser, hvor mange penge de vil låne og til hvilken rente i den kommende uge.

ECB fastsætter så en skæringsrente, og alle, der har budt til den rente eller højere får tildelt beløbet. Minimumsrenten, som der kan bydes til er i øjeblikket 4,0 pct.

De ekstraordinære tildelinger af likviditet skyldes den aktuelle uro på de finansielle markeder. Noget uventet måtte den franske storbank BNP Paribas torsdag erkende store tab som følge af problemerne med de amerikanske subprime lån. Det fik dag-til-dag interbank-renten (renten som bankerne låner penge til hinanden af indbyrdes) til at stige markant, og der opstod mangel på likvider i markedet. Derfor skred ECB ind med den ekstraordinære likviditetstildeling.

Der er ikke fortilfælde, hvor ECB har øget likviditeten med så stort et beløb som 95 mia. euro ved en ekstraordinær auktion, selv om det tidligere har været nødvendigt. Dagen efter terrorangrebet på World Trade Center fik pengemarkedet tildelt 69,3 mia. euro ekstraordinært.
(RB-Børsen)