Usikkerheden bider sig fast

Bo Overvad, afdelingsdirektør hos Alm. Brand Henton, mener ikke, at der er tegn på, at kreditkrisen rykker i retning af en bredere lånemasse. Men usikkerheden er ikke sådan at fjerne. Opdateret 10.29

Aktierne dykker meget igen i dag – oven på en pæn nedtur i går, hvor C20-indekset tabte 2,5 pct. af sin værdi. Men ifølge afdelingsdirektør Bo Overvad, der er chef for analyseafdelingen hos Alm. Brand Henton, så er det fortsat problemerne på det sekundære lånemarked i USA, der skaber problemer. Han ser ingen klare tegn på, at krisen breder sig.

”Hvis du ser de danske og europæiske pengeinstitutter, så er eksponeringen i forhold til det amerikanske boligmarked begrænset. Men der er en usikkerhed og den vil kunne fastholdes i en periode endnu. Det har vi set tidligere, hvor der har været kredituro, at usikkerheden ikke sådan lige forsvinder,” siger Bo Overvad.

Hvor længe kan usikkerheden vare ved?

”Den næste uges tid vil vi se relativ stor fokus på kreditmarkederne og høj volatilitet. Der kan ske det, at der kommer ting ud, som viser, at nogle har haft højere eksponering, end de hidtil har meldt ud. Men langsomt vil vi se kreditspændet køre ind igen,” siger Bo Overvad til Business.dk.

Han mener, at selvom problemerne fortsat er isoleret til finanshuse, der er eksponeret mod subprime-markedet, så er der alligevel sket en udvikling den seneste uge.

”For en uge siden var det udelukkende et anliggende for institutioner med interesser i subprime-markedet. Men nu er man for det første blevet mere usikker åpå, hvem der er eksponeret over mod subprime, ligesom man har set opstramninger af kreditfacilitetter rundt omkring,” siger Bo Overvad.

”Så vi har altså to spor. Det ene spor er relateret til det amerikanske boligmarked, mens det andet er, at man er blevet mere restriktiv kreditmæssigt,” siger Bo Overvad.

Nu har ECB så grebet ind – hvordan tolker du det? Er det fordi, problemerne er værre end først antaget og at problemerne vil brede sig?

”Man har altid en opfattelse af at centralbanker ved mere end alle andre, men vi skal lige holde fast i, at de er gået ind og har tilført likviditet. Og så skal vi ikke glemme, at Fed kommenterede på situationen i tirsdags, og de havde undersøgt tingene grundigt. Og de mente ikke, at situationen var ved at komme ud af kontrol. Havde de ment, at det var så alvorligt, så havde de sagt noget andet der. Så trods al uroen skal vi nok lige slå lidt koldt vand i blodet, selvom der også vil være stor volatilitet som mimimum den kommende uge,” siger Bo Overvad.