Danmark tjener fedt på at sælge våben

Krig er en god forretning for den danske forsvarsindustri, som siden 2000 har mangedoblet eksporten af våben og andet militært udstyr. Og der er stadig potentiale for vækst, fastslår DI.

Der er penge i krig, og hos det danske forsvarsindustri indbringer salg af våben og militærudstyr årligt 1,5 til 2 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er penge i krig, og det mærker den danske forsvarsindustri tydeligt.

Siden 2000 har branchen mangedoblet eksporten af våben og militært udstyr, og salget indbringer årligt mellem 1,5 og 2 milliarder kroner, skriver dr.dk på baggrund af tal fra Erhvervsstyrelsen og Justitsministeriet.

Mellem 75-80 procent af våbenproduktionen bliver solgt til udlandet, og der er grobund for at eksportere endnu mere, fastslår Dansk Industri (DI).

»Størrelsen af dansk industri er cirka en tredjedel af, hvad den burde være i forhold til landets størrelse, men på den anden side har vi mange højt specialiserede virksomheder med meget stort potentiale, så vi mener sagtens, at væksten kan fortsætte,« siger Frank Bill, der er sekretariatsleder i Forsvars- og Aerospaceindustrien under DI.

Enhedslisten er dog stærkt kritisk over for den danske krigsforretning, og partiets forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), slår til lyd for, at Danmark burde føre en helt anden politik på området.

»Vi mener ikke, at Danmark bør leve af at producere våben og slet ikke til lande som Israel, der forbryder sig mod international lov eller Marokko med deres ulovlige besættelse af Vestsahara. I stedet bør Danmark arbejde for nedrustning,« siger han til dr.dk.

USA er den største kunde hos den danske forsvarsindustri og herefter følger EU- og NATO-landene. Men Danmark har også eksporteret forsvarsudstyr til lande som Kirgisistan, Marokko, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabien.

Danske virksomheder, som vil eksportere våben, skal først søge tilladelse hertil hos Justitsministeriet.