Væksten skal komme fra udlandet

Mens de danske forbrugere lurepasser og beholder pengene i lommen, er der udsigt til stærkere vækst i udlandet og dermed til, at eksporten kan forbedre dansk økonomi. Men vi får stadig for meget i løn, vurderer cheføkonom.

Mens de danske forbrugere lurepasser og beholder pengene i lommen, er der udsigt til stærkere vækst i udlandet og dermed til, at eksporten kan forbedre dansk økonomi. Men vi får stadig for meget i løn, vurderer cheføkonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Kompasset for vækst i verden er på vej til at dreje over mod de udviklede og avancerede økonomier med USA i front. Og på de hjemlige breddegrader er det Sverige og Tyskland, der over de næste par år kan agere lokomitiv – også for dansk økonomi, hvor forbrugerne hårdnakket nægter at sende deres penge ud i omløb og forbruge et opsving i gang.

Storbanken Nordea vurderer i sin seneste prognose, Økonomisk Perspektiv, at USA er på vej ind i et selvbærende opsving, som kun vaklede lidt på grund af en ekstremt hård vinter. Desuden har eurolandene over tre kvartaler præsteret økonomisk fremgang anført af et Tyskland i topform, ligesom situationen i de sydeuropæiske lande efterhånden er ved at stabilisere sig til spirende fremgang.

Til gengæld giver konflikten mellem Ukraine og Rusland usikkerhed om væksten. Men eksporten til de to lande udgør så lille en del af Danmarks samlede eksport, at det næppe gør den store forskel for dansk økonomi, hvis den skulle blive lagt på is i en periode.

»Vi forudsætter i prognosen, at krisen løses diplomatisk, men uanset hvad er der tale om så lille en del af vores eksport, at det ikke udgør den store risiko,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Udsigterne for Danmarks eksport skæmmes dog lidt af, at vores konkurrenceevne trods en forbedring stadig tynges af for høje lønomkostninger.

»Regeringen forsøger at forbedre virksomhedernes rammevilkår, men vi har stadig et issue med lønniveauet,« siger han og peger desuden på, at virksomhedernes investeringsniveau i Danmark er »sindssygt lavt«.

Forbrugere er bange

Mens USA og Tyskland har udsigt til en vækst næste år på henholdsvis 3,3 og 2 pct., og Sveriges økonomi ifølge Nordea står til at vokse 2,5 pct., er udsigterne for dansk vækst noget lavere. De lyder på 1,3 og 1,7 pct. i år og næste år. Og Nordea anser det spirende opsving for skrøbeligt blandt andet på grund af de skræmte forbrugere, der kun for alvor lukker op for opsparingen, når der skal købes nye, små brændstoføkonomiske biler.

»Den hjemlige situation afhænger meget af boligmarkedet. Det er godt nok steget især for lejligheder i København og for huse i de store byer. Men antallet af solgte boliger ligger stadig på et lavt niveau, og boligmarkedet skal for alvor være styrket, før forbruget for alvor forbedres,« siger Helge Pedersen.

Sammenhængen er, at en stor del af danskernes formuer ligger i ejerboliger. Dermed afhænger muligheden for belåning af priserne. Selv om friværdierne ikke omsættes konkret til forbrug, spiller følelsen af at eje formue i ejendomme en stor rolle for lysten til forbrug.

Men danskernes fokus er gennem krisen snarere drejet over mod at nedbringe gæld frem for at låne mere til forbrug. Siden midten af 2009 har husholdningerne gradvist skåret deres gæld ned med omkring 20 procentpoint i forhold til den disponible indkomst – først og fremmest ved at nedbringe banklån. Realkreditbelåning til de rekordlave renter er fortsat stigende, men Nordea regner også med, at de voksende formuer på et tidspunkt begynder at brænde i forbrugernes lommer.

»Fremadrettet vurderer vi, at modvinden fra husholdningernes gældsnedbringelse vil blive gradvist neutraliseret af rekordstore finansielle formuer, en svagt positiv reallønsvækst og et positivt syn på fremtiden, som dermed vil styrke husholdningernes købelyst,« lyder prognosen.

En anden stopklods for økonomien er, at investeringsaktiviteten over de seneste par år er rettet mere og mere mod udlandet.

»De danske virksomheder lægger produktion ud, og forskning og udvikling følger den tendens. Dér har jeg en lille bekymring,« siger Helge Pedersen.

Tendensen viste sig i de seneste tal for betalingsbalancen, som tirsdag viste et rekordstort overskud på ni mia. kr. i januar og 135,4 mia. kr. for hele 2013.»Udlandet skylder Danmark penge nu i modsætning til tidligere. Rentepenge til os samt overskud fra danske virksomheders udenlandske aktiviteter. Men det skaber ikke produktion i Danmark,« siger Helge Pedersen.

Når storbanken retter blikket mod udlandet, giver konflikten i Ukraine to modsat rettede effekter.

»Såvel udviklingen i Ukraine som i Kina er omgærdet af betydelig usikkerhed, og den kan give anledning til stor volatilitet på de globale finansielle markeder,« skriver Nordea.

Til gengæld styrker uroen rundt om i udlandet Danmarks status som »sikker havn« – et sted, hvor penge søger ly for uro, og som udløser meget lave renter til glæde for blandt andre de danske boligejere. Ifølge Nordeas cheføkonom kan de danske boligejere regne med en rente på F1-lån på under en procent året ud og måske ind i første halvdel af 2015.