Krisen i Ukraine lammer dansk svineeksport

Den danske milliardeksport af svinekød er kommet i klemme i den politiske krise mellem EU og Rusland, lyder det fra Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarer.

Den danske milliardeksport af svinekød er kommet i klemme i den politiske krise mellem EU og Rusland, Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krisen mellem Rusland og EU har alvorlige konsekvenser for de danske landmænd. De mister lige nu millioner af kroner hver dag, fordi Rusland fastholder et totalforbud mod import af svinekød fra samtlige 28 EU-lande.

Det skriver Jyllands-Posten.

Importen er blevet lukket ned efter fund af svinepest i Polen og Litauen. En så voldsom reaktion ville under normale omstændigheder hurtigt blive fulgt af en aftale om at genåbne eksporten fra de EU-lande, der ikke har haft udbrud.

Men i syv uger har Rusland fastholdt forbuddet.

Frem til januar eksporterede slagteriet Danish Meat Company 90 procent af sin produktion til Rusland. Der var 125 ansatte, og der blev slagtet omkring 20.000 grise om måneden. Nu er slagteriarbejderne fyret, og produktionen ligger stille.

»Der er stadig 12 funktionærer på arbejde. De fleste af dem er opsagt, men er her stadig, fordi de har tre måneders varsel,« siger produktionsdirektør Bente Justesen til Jyllands-Posten.

Europa-Kommissionen er flere gange vendt tomhændet hjem fra forhandlinger med de russiske myndigheder om sagen. Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Per Henriksen siger til avisen, at Danmark vil se på muligheden for at få genåbnet eksporten via en bilateral aftale, hvis der skulle komme en henvendelse fra Rusland.

Men Fødevarestyrelsen har hidtil ventet forgæves på en opringning fra Moskva.

»Jeg tror desværre, at det bliver vanskeligt at lave en aftale på grund af de aktuelle politiske spændinger mellem EU og Rusland. Som tingene har udviklet sig, vil en sådan aftale formentlig skulle have grønt lys fra allerhøjeste niveau i Rusland. Hvis krisen alene handlede om svinepest, havde vi for længst fundet en løsning, som kunne genåbne eksporten fra Danmark,« siger Per Henriksen til Jyllands-Posten.

Slagterierne betaler i denne uge 10,20 kroner per kilo svinekød.

»Hvis vi ikke havde haft et russisk importforbud, ville svinekødsnoteringen formentlig være mindst 11,50 kroner per kilo,« vurderer chefanalytiker Karsten Flemin fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Dermed koster det russiske importstop svineproducenterne omkring 40 millioner kroner om ugen.