Business-update: Bestseller får coronastøtte fra den norske stat

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Anders Holch Povlsen, ejer af Bestseller. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Bestseller Hans Christi

Velkommen til dagens business-update, som samler de vigtigste erhvervs- og økonomihistorier om coronakrisen og dens konsekvenser lige nu.

Bestseller har sikret sig støtte fra den norske stat

Efter et omsætningsfald på næsten 70 pct. i sine norske butikker i marts måned har Bestseller søgt om støtte fra den norske stat. Og det gav pote, for nu får den danske tøjkoncern 5,5 millioner norske kroner i støtte for marts måned.

Bestseller har ifølge den norske avis Dagens Næringsliv afskediget medarbejdere for at imødegå følgerne af coronakrisen, men har altså også sikret sig penge fra den norske stats kompensationsordning.

Det fremgår af en liste over selskaber, som har modtaget støtte.

Støtten til den danske modekoncern sker efter et omsætningsfald på næsten 70 pct. i marts måned sammenlignet med samme periode året før. Omsætningen landede i marts i år på knap 10 millioner norske kroner.

Den norske regerings kompensationsordning giver støtte til betaling af såkaldte »uundgåelige faste omkostninger« som husleje, strøm og forsikring.

EU vil give ban­ker­ne stør­re lå­nemus­k­ler: »Vi hånd­te­rer en kri­se uden for­til­fæl­de«

Tirsdag fremlagde Europa-Kommissionen en plan for, hvordan en mere »fleksibel« tilgang til opgørelse af bankernes risici og nedskrivninger kan frigøre 450 mia. euro, eller over 3.300 mia. kr., der kan lånes ud til virksomheder og husholdninger.

Sammenlagt giver ændringerne bankerne mulighed for at sende endnu mere kredit ud i det europæiske marked, som lider hårdt under coronakrisen.

»Vi håndterer en krise uden fortilfælde,« sagde Europa-Kommissionens vicepræsident Valdis Dombrovskis på et pressemøde i Bruxelles ifølge Børsen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

Danskerne handler genbrugsguld på livet løs under coronakrisen

Først skete der en brat opbremsning. Så begyndte danskerne at sælge massivt ud af gemmerne. På handelsplatformen DBA er aktiviteten steget eksplosivt under coronakrisen, hvor mange har benyttet den megen hjemmetid til at få ryddet op. Og der er gode muligheder for at spinde guld på alt godt fra gemmerne, fortæller journalist Louise Kastberg.

En kvart milliard fra stor fond sætter skub i regeringens teststrategi

Mandag åbnede 11 coronatestcentre landet over. Læs journalist Vibeke Lyngklip Svansøs fortælling om, hvordan Danmarks største erhvervsdrivende fond og Danmarks største medicinalvirksomhed kom regeringen til hjælp med en vigtig brik for at kunne genåbne Danmark.

SAS-bossens svære dilemma – fyringer eller SAS’ overlevelse

Der var ingen anden vej. Fremtiden tegner så dyster, at SAS tirsdag har været tvunget til at afskedige 5.000 ansatte. Det handler om overlevelse frem til 2022, siger topchefen for SAS, Rickard Gustafson. Læs journalist Lasse Friis’ interview med SAS-bossen her.

Først fik IKEA minister-kritik for genåbning. Så fik ministeren kritik af sin kritik.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kom mandag med en løftet pegefinger til IKEA for at have åbnet sine danske varehuse, til trods for at der ikke er forbud mod at åbne. Ministerens udmelding møder nu kritik blandt borgerlige politikere. Journalist Sebastian Persson fortæller historien om kritikken af kritikken. Han har også talt med en brandingekspert, som kalder det en »modig beslutning« at genåbne IKEA-butikkerne.

Skal København ende som et provinshul? Nej vel! Så lad få SAS gennem krisen

For København er SAS langt mere end blot et flyselskab. SAS er hovedkraften i byens status som nordeuropæisk trafikhub og en vigtig del af hovedstadens DNA som international storby. Det her, det er alvor for hele Danmark, og især for hovedstaden. SAS er nemlig ikke bare endnu et flyselskab. SAS er en flag carrier, et flyselskab af særlig stor samfundsmæssig betydning, skriver journalist Birgitte Erhardtsen i en kommentar.