Business-overblik: Danmarks største investor klar med seks milliarder kroner til vækstkanoner

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Bo Foged, topchef i ATP, lancerer en ny investeringsarm, der skal investere op til seks milliarder kroner i danske vækstvirksomheder.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og vel mødt til ugens sidste Business-overblik.

Udover at dvæle ved at det endelig er ved at blive godt vejr, skal vi også forbi ATPs nye satsning, reformer og Novos kinesiske hovedpine. Og så kan vi holde weekend.

ATP satser stort på vækstkanoner

Danmarks største pensionsselskab ATP lancerer nu et helt nyt investeringsområde, hvor det vil investere milliarder i danske, unoterede vækstvirksomheder i mere end ti år. Det skriver Børsen.

Satsningen hedder ATP Langsigtet Dansk Kapital, og planen er at skyde op mod seks milliarder kroner ind i private selskaber, der med pensionskæmpens hjælp kan vokse sig til store virksomheder. Topchef Bo Foged fremhæver over for Børsen Boozt, Netcompany og Ørsted som eksempler på virksomheder, ATPs nye enhed kunne have investeret i, inden de blev børsnoteret.

»Historisk er selskaber som f.eks. Coloplast, Novozymes eller Chr. Hansen også vokset ud af en målestok, hvor jeg godt kunne forestille mig, at vi kunne have været med på tidligere stadier, før de blev børsnoteret og voksede sig til de klenodier, vi kender i dag. Vi går efter at finde og udvikle de selskaber, der på lang sigt har potentiale til skabe vækst, afkast og arbejdspladser i Danmark,« siger Bo Foged til avisen.

ATP går efter ejerandele på mellem 20 og 49 procent og er åben for at investere sammen med partnere som kapitalfonde og familiejede pengetanke.

Reformer kræver »alle mand på dæk«

Der er fuld opbakning til de fem nye reformspor, som Nina Smith, formand for regeringens Reformkommission og professor i økonomi ved Aarhus Universitet, præsenterede torsdag. Det bliver dyrt og svært, men det er vejen frem, lyder det fra flere økonomer i dagens Berlingske.

Både den liberale tænketank CEPOS og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) bakker også op om reformer.

Nina Smith kom torsdag med en advarsel til regeringen om, at der skal gang i reformerne ellers risikerer den danske velfærdsmodel at bryde sammen. Det er en observation som blandt andre Michael Svarer, tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet er enig i.

»Vi har nogle sunde strukturer i den danske økonomi på en række områder, men det handler også om den måde, vi indretter os på. Vi har verdens største offentlige sektor og internationalt set et meget generøst system med overførselsindkomster. Det fordrer, at der kommer mange skatteindtægter, og det kræver en høj beskæftigelse. Vi skal have alle mand på dæk,« siger han til Berlingske.

Du kan også lytte til Berlingskes nyhedsoverblik – Morgenposten:

Kinesisk hovedpine kan koste Novo milliarder

En ny udbudsmodel i Kina truer med at barbere milliarder af kroner af det ellers lukrative kinesiske insulinmarked. Det kan ende med at give Novo Nordisk en stor lussing, der sidste år solgte for over 11 milliarder kroner insulin i Kina. Det skriver erhvervsmediet Finans.

Bernstein-analytikeren Wimal Kapadia vurderer, at i et dommedagsscenarie kan det koste Novo op mod 43 procent af sit kinesiske insulinsalg.

Den nye udbudsmodel drejer sig forsimplet om, at det kinesiske system som modydelse til lavere priser garanterer en vis volumen. Modellen bliver i øjeblikket testet i millionbyen Wuhan, men bekymringen bunder i, hvis forsøget bliver rullet ud i resten af Kina.

Mike Doustdar, koncerndirektør i Novo Nordisk med ansvar for International Operations, anerkender den potentielle udfordring og understreger over for Finans, at det kan være godt »at blive bange for et skrækscenarie.«

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Lars Rohde om bitcoin: Det er et spekulativt aktiv

Chefen for Danmarks Nationalbank, Lars Rohde, fortæller i et interview med det internationale finansmedie Bloomberg, at han ikke ser bitcoin og andre kryptovalutaer som en trussel mød økonomien eller centralbankerne.

»Jeg kunne være fristet til at ignorere dem. Jeg mener, at udtrykket valuta er dårligt brugt her. De fleste valutaer bliver brugt til at opbevare noget værdi eller til at foretage transaktioner, men der er ingen stabilitet, ingen garanti i forhold til værdien af kryptovalutaer. Så det er i bedste fald et spekulativt aktiv,« siger han i interviewet.

Rohde udtrykker i interviewet bekymring over udviklingen på det danske boligmarked, som han siger kan »blive en trussel mod finansiel og økonomisk stabilitet i fremtiden.«

Berlingske har skrevet historien på dansk her.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, slutter ugen af med fokus på disse tre punkter:

1. Der er ikke de store udsving i markederne i disse dage, og gårsdagens markedsudvikling endte i et lille plus. Danske aktier tabte højde, men det skal også ses i relation til stærke prisstigninger siden midt marts. Dog er danske aktier stadig bagud for hele 2021 relativt til andre store markeder. I vores optik skal man som investor være opmærksom på ikke at have en for stor andel af de danske selskaber i sin portefølje, da indtjeningspotentialet for selskaber ser ud til at være bedre andre steder i verden på kort sigt.

2. Der var dog alligevel lidt for investorerne at fordøje i går, hvor tallene for nye ugentlige dagpengesøgende fortsatte med at falde og ikke mindst kom størrelsen af Joe Bidens budgetforslag for 2022 på bordet. Det interessante at holde øje med i dag bliver amerikanske inflationstal for april. De signaler, vi har fået fra andre rapporter, har været meget stærke, så forvent også at disse tal bliver det.

Årsagen til den særlige interesse i disse tal for tiden er, at investorerne frygter i hvilken grad, priserne vil stige, og hvorvidt det vil tvinge den amerikanske centralbank Fed til at træde på bremsen og stramme pengepolitikken. Det er dog ikke vores forventning, at Fed bliver nødt til at gøre det, men ikke desto mindre kan et stærkere end ventet tal rykke på markederne i dagens løb.

Bliver vi i USA, så får vi også tal for forbrugertilliden fra University of Michigan samt PMI-tal fra Chicago for maj. Begge tal er interessante for at aflæse retningen for amerikansk økonomi oven på covid-19.

3. Sidst men ikke mindst, forventes det, at Joe Biden giver flere detaljer om sit 6.000 mia. dollar budgetforslag i løbet af dagen. Forlydender indtil videre tyder på, at planen er fokuseret på at øge den amerikanske konkurrenceevne globalt, og så kører forhandlingerne mellem republikanerne og demokraterne fortsat om Bidens infrastrukturplan.

Det sker på markederne

USA lukkekurser torsdag

Dow Jones: +0,41 pct.
S&P 500: +0,12 pct.
Nasdaq: -0,01 pct.

Indeks fredag kl. 6:20

Japan Nikkei: +2,25 pct.
Hongkong Hang Seng: +0,63 pct.
Kina CSI: 0,00 pct.