Vindstøtte koster el-kunder dyrt

Nye beregninger viser, at de danske elkunder hvert år må punge ud med en milliard kroner i ny statsstøtte til vindmølleindustrien.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske elkunder hvert år må punge ud med en milliard kroner i ny statsstøtte til vindmølleindustrien, skriver Dagbladet Børsen onsdag. Beløbet vil stige til cirka tre milliarder kroner årligt i 2020.

Det viser beregninger foretaget af konsulentfirmaet Econ Pöyry på baggrund af tal fra Det Økonomiske Råds (DØR) rapport, Miljø og Økonomi 2008.

Miljøøkonomisk vismand Eirik Schrøder Amundsen mener, at den nye støtte gavner vindmølleejerne mere end klimaet. Han ønsker ikke at kommentere den konkrete beregning, men bekræfter over for Børsen Klima, at der vil være tale om anselige beløb i milliardklassen. Penge som ifølge miljøvismanden først og fremmest gavner vindmølleejernes og producenternes økonomi - uden at rykke ved det internationale klimaproblem.

- Alt tyder på, at EU's system for handel med CO2-kvoter er kommet godt i gang, og at det sammen med den eksisterende støtte vil sørge for, at Danmark opfylder sine mål for vedvarende energi. Alt, som bliver givet herudover, må anses som
erhvervsstøtte uden nogen som helst effekt på klimaet, siger Eirik Schrøder Amundsen.

For Rune Moesgaard, økonom i brancheorganisationen Vindmølleindustrien, er både miljørapporten fra Det Økonomiske Råd og det nye regnestykke fra Econ Pöyry "udtryk for rent skrivebordsarbejde, som har meget lidt føling med, hvad der sker i den virkelige verden":

- Det er altså en kendsgerning, at den daværende støtte ikke har været nok til at fremme udbygningen med vindmøller på land, siger Rune Moesgaard til Børsen.

/ritzau/