Under en strålende Sort Sol

Sangene, stemmen, sounden! Sort Sol viste særklassen i Portalen i Greve.

Steen Jørgensen var Sort Sols hypnotiske omdrejningspunkt – cool, skelettynd, suverænt syngende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er de nye engle«, lød det indledningsvist fra Steen Jørgensen.

Javel, men i så fald af den faldne slags. Han og resten af Sort Sol har i hvert fald altid trukket på mørket og farligheden i deres musik, der begyndte som stikkende punk, udviklede sig til gnistrende rock for siden at fare vild i stileksperimenter - og tabte undervejs den fabelagtige guitarist Peter Peter og den popsensible bassist Knud Odde.

Men med et nyudgivet cd-bokssæt i ryggen er Steen Jørgensen, Tomas Ortved og Lars Top-Galia tilbage på live-scenerne, og lørdag aften indtog de Portalen i Greve, hvor et 35-pluspublikum ventede.

Og sjældent har et dansk band åbnet stærkere end her, hvor »Angelus Novus« strømmede stålblankt fra Top-Galias guitar og fra hans to indkaldte wingmen, fortræffelige Adam Olsson og Manoj Ramdas, for så at slå over i tonstunge og hvinende udladninger, mens scenen lå hen i kridhvidt modlys.

Så »Dog Man Star« og den væsensbeslægtede »Popcorn« med deres stempelhårde lokomotivpuls og siden »A Knife For The Ladies« - Sort Sols stærkeste sang - som gjorde sig grumme godt med sin skærebrænderguitar, gyngende rytmik, distante nynnen og Jørgensen, der sang »I knew there was murder in the air«, så man troede ham.

Gemt under hat og bag solbriller var Jørgensen i det hele taget en lige så dragende frontmand, som han altid har været. Cool, skelettynd og med en stemme, der - præcis som musikken - forenede det dystre med det skønhedssøgende.

Og undervejs gennem sættet, der rummede meget få døde perioder, meldte forundringen sig flere gange. For hvorfor er Sort Sol aldrig blevet et større navn uden for Danmark? gode sange, meget attitude, meget autenticitet - de største internationale spillesteder burde for pokker have stået i kø for at booke dem. Men lørdag aften stod Sort Sol altså i Greve og leverede 90 superstærke minutter, som kom omkring »Copenhagen«, rundede »Let Your Fingers Do The Walking« og lukkede med »Tatlin Tower«. Om ikke andet må koncerten da få Roskilde Festival til at trykke en invitation med guldrand.

Til de gamle faldne engle.