Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Leder: En uforsvarlig spinmanøvre for forsvaret

»Det er skræmmende at se, hvor ubekymret regeringen ønsker at fortsætte udhulingen af forsvarets kampkraft.«

Foto fra 2009 af danske soldater i Helmand-provinsen. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forleden besluttede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) at iværksætte en analyse, som skal føre til »effektiviseringer« på samlet en milliard kroner. Hovedparten af pengene, 600 millioner kroner, skal findes på forsvarets operative kapaciteter, altså hentes fra Hærens forskellige enheder, i Søværnet og i Flyvevåbnet.

En ny besparelse oven i den store nedskæring på 15 procent, eller små tre milliarder kroner, som forligspartierne bag forsvaret netop har gennemført, er et særdeles ambitiøst mål, hvis man altså forudsætter, at der skal eksistere et velfungerende dansk forsvar i fremtiden. Men regeringen er klemt, fordi der ligger en større bunke gamle, ubetalte regninger på forsvarsministerens bord, der skal findes penge til. De løber op på i alt 841 millioner kroner.

Og her begynder så den store spinmanøvre, der skal skjule, at den nye borgerlige regering fortsætter udtyndingen af forsvarets operative kapaciteter, selv om den hævder at ville det modsatte.

Forsvarsministeren har forklaret, at pengene fra »effektiviseringerne« bliver i forsvaret, men bare skal bruges til noget andet. Formelt er det rigtigt. Reelt er det ikke. De ubetalte regninger, som pengene fra forsvarets operative enheder skal gå til, omfatter blandt andet 121 millioner kr. årligt til PTSD-ramte veteraner, 130 millioner til Forsvarets Efterretningstjeneste og tilbagerulning af besparelser på det civile beredskabsområde på 80 millioner kr. årligt.

Det er en gåde, at forsvaret skal betale for sociale omkostninger til tidligere ansatte. Det svarer til, at brandvæsenet eller politiet skulle reducere antallet af brandfolk og politibetjente for at betale erstatninger til skadede medarbejdere.

Realiteten er, at regeringen ønsker at flytte en væsentlig del af bevillingerne til forsvarets kerneopgaver til noget, der ikke styrker forsvarets kampkraft eller robusthed. Regeringen vil bruge besparelserne på forsvarets operative del og besparelser på materieldrift til at betale for sociale ydelser, til efterretningstjeneste og til kompensation for manglende besparelser uden for forsvaret. Kun regningen på 400 millioner kr., som skal bruges til ekstraudgifter til nye kampfly, kan med nogen ret hævdes at bidrage til forsvarets kampkraft. Og det kan man endda diskutere, eftersom de nye fly blot erstatter nogle udslidte fly og oven i købet med et lavere antal fly.

Næste fase i spinmanøvren vil man forventeligt se til efteråret, når et nyt forsvarsforlig er indgået. Forsvarsministeren vil komme ud af et mødelokale, slå ud med armene og hævde, at »nu giver vi forsvaret et substantielt løft« på én eller halvanden milliard kroner ekstra om året. Tjah. Man skal blot huske at fratrække de yderligere beskæringer af forsvarets kampkraft, der måtte blive resultatet af den nye effektiviseringsanalyse til sommer.

I en tid, hvor forsvarsministeren har advaret om den voksende trussel fra Rusland, og hvor den nye amerikanske præsident har gentaget sit krav til de europæiske NATO-lande om at betale deres andel af NATOs forsvar, er det skræmmende at se, hvor ubekymret regeringen ønsker at fortsætte udhulingen af forsvarets kampkraft.