Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Politikernes indstuderede papegøje-ikke-svar skaber kun mere politikerlede

»Politikeres papegøje-ikke-svar er virkelig at undervurdere vælgeres intelligens. Uanset intelligensniveau bliver vælgere sure over, at deres intelligens bliver undervurderet,« skriver  Steffen Bjarnø Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Politikere i dårligt lys?

I »Debatten på DR 2« 31. oktober blev bl.a. syv ud af ni nye pressechefer i ministeriernes tætte bånd til Socialdemokratiet drøftet.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviste at det var et problem, men at det i øvrigt var tallene seks ud af otte pressechefer, det drejede sig om.

Efter at ordstyreren, Clement Kjersgaard, flere gange uden held havde forsøgt med uddybende spørgsmål at få Jesper Petersen til at svare, måtte Clement Kjersgaard ty til en bemærkning til Jesper Petersen: »Jeg ved ikke, hvad du svarer på, men det er ikke et svar på mit spørgsmål«. En venlig og humoristisk bemærkning på Jesper Petersens indlærte papegøje-ikke-svar.

Som seer var det ikke særligt opløftende at høre på svar, som absolut ikke bibragte informationsværdi af betydning.

Politikeres papegøje-ikke-svar er virkelig at undervurdere vælgernes intelligens. Uanset intelligensniveau bliver vælgerne sure over, at deres intelligens bliver undervurderet.

Kunne man forestille sig, at papegøje-ikke-svar er en medvirkende årsag til politikerlede?

Jesper Petersen fremførte i udsendelsen, at journalister vil sætte politikere i dårligt lys. Jeg vil mene, at politikeres detaljeindstuderede svar er en stærkt medvirkende årsag.

Steffen Bjarnø Hansen, Snekkersten

Danske Bank

En herværende avis har i en stort opsat artikel beskrevet bankernes faldende forretning af egenkapitalen, for Danske Banks vedkommende et fald fra tidligere 13 pct. til forventet seks pct., hvilket betragtes som utilfredsstillende.

Ved nærmere eftertanke er det vel blot udtryk for faldende indtjening fra hvidvask af russiske og andre mafiapenge, samt hensættelser til kommende milliarderstatninger og bøder som følge af dette.

Jeg får forrentet min egenkapital med minus 0,75 pct. når jeg sætter pengene i banken. Set i det lys er den danske banksektor jo fortsat ganske heldigt stillet.

Torben Bjerrehuus, Helsingør

Skandinaviske sprog

Eller måske jeg skulle have skrevet Scandinavian?

For mange år siden var et af mine fag i folkeskolen, svensk. Efterfølgende havde jeg ikke besvær med at forstå en svensker, specielt hvis vedkommende var fra Sydsverige. De fra det nordlige Sverige, var lidt problematiske, men det lykkedes normalt. I dag kan jeg kun kommunikere med en svensk person på engelsk.

En norsk person er også et problem med mindre personen kommer fra det vestlige Norge.

Hvorfor har vi ikke et aggressivt, sprogligt, skandinavisk organ, der sørger for at vi skandinaver ikke fjerner os fra hinanden, altså sprogligt i første omgang?

Per Felt, Roskilde

Lyt til kunstnerne

Mette Frederiksen vil ikke gå ind i en polemik med vinderen af Nordisk Råds litteraturpris Jonas Eika efter hans racismekritik af bl.a. regeringen (og den forrige regering). Det er forståeligt, at hun ikke gør dette en festlig aften i Island, men det er uforståeligt, at hun ikke gør det dagen efter.

Statsministerens partifælle Julius Bomholt var fortaler for dannelsen af et kulturministerium, fordi kunstnerne havde noget at sige verden - om verden. Således blev dette ministerium skabt i 1961, fordi kunstnerne giver de aktuelle problemer en vinkel, som politikerne tit synes at være blinde over for.

Derfor bør Mette Frederiksen tage den unge forfatter så alvorligt, at hun i det mindste svarer på hans kritik, ellers kommer vi et meget dumt sted hen med vores politiske kulturliv. Det tyder i øvrigt på, at Pia Kjærsgaard & Co. mener, at kultur skal være en blind besyngelse af den til enhver tid aktuelle politiske dagsorden, men vi lever ikke længere sammen med Morten Korch.

Michael Pedersen, Vejen

Kampen for Radio24syv

Det kan ikke være rigtigt – det må ikke ske. Vi må ikke give op.

Nogen eller nogle må have ideer til, hvordan kampen for Radio24syvs overlevelse skal gennemføres - og vindes. Jeg er frustreret og vred - og jeg garanterer, at jeg aldrig nogensinde vil tilgive Dansk Folkeparti personificeret ved Kristian Thulesen Dahl for, at partiet startede hele denne proces med sit absurde krav om, at 70 pct. af stationens ansatte skulle befinde sig 120 km fra København.

Jeg har aldrig demonstreret, men hvis nogen tager initiativ til en demonstration til 24syvs bevarelse, så møder jeg op. Jeg føler, at mit liv bliver så meget fattigere uden »min« radio. Hvem kan hæve fanen? Hvem har ideen til, hvad vi frustrerede kan gøre for at beslutningen om Radio24syvs lukning kan omgøres?

Susanne Folmer, Fredensborg