Læserne mener: Kunstnere bør fritages for skat

»Som kunstner modtager man kun støtte fra Statens Kunstfond, hvis man har en væsentlig produktion.« Modelfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg støtter det fornuftige forslag, som Enhedslisten er kommet med: At professionelle kunstnere skal fritages for skat for de første 100.000 kr., de tjener pr. år.

Bankerne fik hjælpepakker, landmænd får landbrugsstøtte, olympiske mestre bliver fritaget for skat, hvis de vinder medaljer.

Det tager seks år at uddanne sig til kunstner på Kunstakademiet. Dernæst efteruddanner seriøse kunstnere sig i hobetal. Masser af professionelle kunstnere søger Statens Kunstfond hvert år til seriøse projekter men kan risikere afslag i op til 20 -30 år. »Life is rough you gotta be tough«, som Johnny Cash sagde. Så er der kontanthjælpsystemet at læne sig op ad, som vi nu alle ved ikke fungerer i forhold til de stressende kontrolforløb, loft, 225-timers-reglen osv.

Desuden kan man ikke starte selvstændig virksomhed, hvis man er på kontanthjælp. Som kunstner modtager man kun støtte fra Statens Kunstfond, hvis man har en væsentlig produktion, og denne produktion kan man ikke sætte i gang, hvis man ikke har midler, og man fanges i en ond spiral. Der er rift om deltidsjob blandt alle de kunstnere, der nu render rundt og er sat i samme pressede situation. At seriøse kunstnere, som har talent og investeret i uddannelse, skal kunne få den mulighed at få hjælp til seriøs kunst og design ved en så fornuftig plan, som ikke vil kunne misbruges af folk, der ikke gider arbejde (som jeg i øvrigt ikke kender nogen af) er simpelthen et genialt udspil.