Uro om åbning af Jorn-museum

En række chefer for danske kulturinstitutioner har meldt afbud til åbningen af et Jorn-museum i Italien. Begrundelsen er, at den ikke længere er officiel.

Åbningen af et kommende Asger Jorn-museum i den italienske kystby Albisola har skabt en del forvirring. Her er det Museum Jorn - Silkeborg, der åbnede i 2010. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afbud fra flere danske kulturchefer har taget noget af glansen af det, der skulle have været en officiel og storstilet åbning af et nyt Asger Jorn-museum i den italienske kystby Albisola.

Blandt andre direktøren for Kulturstyrelsen, Anne Mette Rahbæk, den danske ambassadør i Rom, Birger Riis Jørgensen, direktøren for Museum Jorn i Silkeborg, Jacob Thage, og en repræsentant for Det Kongelige Bibliotek har meldt afbud.

Asger Jorn (1914-1973) testamenterede kort før sin død sin italienske villa til bystyret i Albisola. Hensigten var, at det skulle indrettes til museum, og det er tæt på at lykkes. Bystyret i den italienske by og EU har ydet støtte, og det samme har den danske forening Asger J’s Venner.

Den officielle indvielse skulle have fundet sted i dag, men den er nu aflyst.

»Jeg meldte afbud for en god uges tid siden, fordi jeg havde fået andre arbejdsopgaver. Det kunne jeg fint gøre, da jeg for et par uger siden fik at vide, at der ikke længere er tale om en officiel indvielse,« siger Anne Mette Rahbæk, direktør i Kulturstyrelsen.

Hun modtog for 14 dage siden en mail fra formanden for foreningen Asger J´s Venner. Her stod der, at de italienske myndigheder ikke længere betragter åbningen som officiel, fordi hverken huset eller haven er færdig.

»Jeg sagde ja, fordi Asger Jorn er en af Danmarks største kunstnere, der har stor international interesse, men når der ikke længere er tale om en officiel interesse, så kunne jeg fint melde afbud,« siger Anne Mette Rahbæk.

Den uofficielle åbning

Asger J´s Venner står sammen med Albisola kommune bag åbningsarrangementet, som gennemføres, men altså uden at være officiel.

Dagbladet Politiken skrev tidligere på ugen om aflysningen af den officielle åbning. Her blev der peget på, at formanden for foreningen Asger J´s Venner, forretningsmanden Peter Linder, kan have økonomiske interesser i forbindelse med foreningens arbejde. Han har en passioneret interesse for Asger Jorns kunst, og han har sammen med sin gamle svoger, galleristen Tom Christoffersen, købt og restaureret Asger Jorns gamle hus på Læsø og oprettet et refugium og et kunstnerlegat.

Asger J´s Venner har blandt andet arbejdet for at gøre Albisola og Læsø til venskabskommuner, hvilket er lykkedes, og det skulle blandt andet være eksport af jomfruhummer fra Læsø, der har givet anledning til mistanken om en sammenblanding af foreningens interesser og privatøkonomiske interesser.

Afviser at have egeninteresser

Kilder, som Berlingske har talt med, afviser på det bestemteste, at Peter Linder skulle bruge foreningen til at fremme egne interesser, men de siger, at han ikke er god til at gebærde sig i kunstmiljøet, og at han ikke effektivt har formået at kommunikere, at åbningen i dag ikke er officiel – en meddelelse, han udsendte for ca. tre uger siden, og som kom bag på de fleste.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Peter Linder, men han udsendte i går en mail til medlemmer af foreningen Asger J´s Venner og deltagere i åbningen. Her skriver han, at foreningen og Albisola kommune gennemfører åbningsarrangementet af museet, der er 85 procent færdigt. Den officielle åbning af museet vil, skriver han, finde sted i 2014.

Berlingskes kunstkritiker Torben Weirup, der også skulle have deltaget i åbningen, har også meldt afbud.